Binnenland

Gezond en veilig naar school

Korte autoritjes naar school zijn vaak niet nodig, vindt Geo Burghgraaff, ontwerper natuur- en milieueducatie bij de gemeente Den Haag. Hij probeert met het loopbus­project letterlijk voet aan de grond te krijgen.

Binnenlandredactie
14 May 2009 11:06Gewijzigd op 14 November 2020 07:55
DEN HAAG – Kinderen van de Ds. D. J. Karresschool in Den Haag steken de Zuiderparklaan over. Ze vormen een ”loopbus”: onder begeleiding lopen zij een vaste route door de wijk naar school. „Ik vind het leuk om met de loopbus te gaan”, zegt Freddie de Jong,
DEN HAAG – Kinderen van de Ds. D. J. Karresschool in Den Haag steken de Zuiderparklaan over. Ze vormen een ”loopbus”: onder begeleiding lopen zij een vaste route door de wijk naar school. „Ik vind het leuk om met de loopbus te gaan”, zegt Freddie de Jong,

Milieuvriendelijk gedrag bijbrengen is zijn taak. De manier waarop kinderen naar school gaan vormde hierbij voor Burghgraaff een aanknopingspunt. „Veel ouders pakken even snel de auto om hun kind op school af te leveren. Dat is niet nodig en daarom wil de afdeling milieueducatie deze tendens terugdringen.”Een zoektocht naar een goede aanpak bracht Burghgraaff bij de ”walking busses”, de Engelse loopbus. Daarbij loopt een groep basisschoolleerlingen onder begeleiding van minimaal twee ouders een vaste route door de wijk naar school.

Burghgraaff startte in 2006 in samenwerking met Veilig Verkeer Nederland een proef op de protestants-christelijke Ds. J. D. Karresschool in Den Haag. Een structurele, goed functionerende loopbus was het gevolg. Openbare basisschool De Baanbreker volgde afgelopen april met twee loopbussen in de wijk Laak.

De loopbus heeft volgens Burghgraaff veel positieve effecten. „Kinderen leren zich vrijer en veiliger in het verkeer te bewegen. Ze genieten van het contact met andere kinderen. De loopbus vormt een hechte groep.”

Door het project wordt het milieu minder belast door uitlaatgassen en vermindert de drukte rond de scholen. Dat laatst zorgt voor een toegenomen verkeersveiligheid.

„Meegaan met de bus is een frisse start van de dag”, zegt Burghgraaff. „Kinderen die ’s ochtends een wandeling hebben gemaakt, kunnen zich beter concentreren en zijn gezonder.” De bus is daarom en goed middel in de strijd tegen over­gewicht.

De belangstelling voor de loopbus neemt toe, volgens Burghgraaff. „Steeds meer ouders van andere scholen komen kijken hoe we het aanpakken. Binnenkort start in Schiedam een aantal bussen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer