Binnenland

Kamer wil meer druk op regering Sri Lanka

De Tweede Kamer wil dat Nederland samen met de internationale gemeenschap meer druk uitoefent op de regering van Sri Lanka om de gevechten tegen de Tamil–opstandelingen te staken. De hele Kamer vindt dat het Westen zijn verontwaardiging over de strijd en de humanitaire ramp moet omzetten in daden.

ANP
13 May 2009 15:10Gewijzigd op 14 November 2020 07:54

In een debat woensdag drongen de PvdA, SP en GroenLinks aan op handelssancties. Zo zijn de Amerikanen, Britten, Duitsers en Italianen grote spelers op handelsgebied met het Aziatische land en zou Japan een van de grootste donoren zijn. Deze landen kunnen de Srilankaanse regering concreet onder druk zetten, stelden de partijen.Staatssecretaris Frans Timmermans (Europese Zaken) maakte duidelijk dat de internationale gemeenschap niet aarzelt om Sri Lanka onder druk te zetten. De Europese ministers van Buitenlandse Zaken spreken begin volgende week over de situatie. Dan wordt bekeken wat de reis van de EU–trojka naar Sri Lanka heeft opgeleverd en worden mogelijk besluiten over maatregelen genomen. De triojka keert woensdag uit het Aziatische land terug.

Volgens Timmermans onderzoekt de Europese Commissie of het effectief is een speciale EU–regeling, waarvan Sri Lanka nu profiteert, in stelling te brengen. Dat onderzoek duurt erg lang en Nederland zal proberen het sneller af te ronden, aldus de bewindsman. Voor de economie van Sri Lanka, vooral de kledingindustrie, zal dat volgens hem gevolgen kunnen hebben.

Verder vindt Timmermans het van belang dat de situatie in Sri Lanka snel in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties aan de orde komt. De EU moet daarop aandringen, zei hij. Wat Nederland betreft moet het ook gaan over het beginsel Responsibility to Protect (R2P).

In 2005 ging de VN–top akkoord met dat beginsel. Het houdt in dat landen de verantwoordelijkheid hebben om hun bevolking te beschermen tegen genocide, oorlogsmisdaden en etnische zuivering. Als dat niet gebeurt, heeft de internationale gemeenschap het recht in acute noodsituaties tot humanitaire interventie over te gaan.

Volgens Timmermans is een voorzichtige benadering geboden, omdat twee van de permanente leden (Rusland en China) altijd grote aarzelingen bij dat concept hebben.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer