Economie

Kroes legt Intel recordboete van ruim 1 miljard op

BRUSSEL (ANP) – Europees Commissaris Neelie Kroes (Concurrentie) heeft de Amerikaanse chipproducent Intel woensdag een recordboete van 1,06 miljard euro opgelegd. Volgens Kroes heeft het bedrijf zijn dominante positie op de markt voor chips voor pc’s misbruikt.

13 May 2009 12:18Gewijzigd op 14 November 2020 07:54
Europees Commissaris Neelie Kroes (Concurrentie). Foto ANP
Europees Commissaris Neelie Kroes (Concurrentie). Foto ANP

Intel zou computerfabrikanten grote kortingen hebben gegeven, als die beloofden geen gebruik te maken van producten van concurrent Advanced Micro Devices (AMD). Intel schoof ook de eigenaar van de winkelketen Media Markt geld toe onder de voorwaarde dat in de elektronicawinkels alleen computers met Intelchips zouden liggen. Onbekend is om welke bedragen het gaat.Volgens Kroes heeft Intel „miljoenen Europese consumenten benadeeld". Door de oneerlijke concurrentie waaraan Intel zich schuldig heeft gemaakt, werd „de vrije keuze van de consumenten beperkt", aldus de Nederlandse eurocommissaris.

De praktijken vonden volgens Kroes plaats tussen 2002 en 2007. Intel betaalde de grootste computerfabrikanten in de wereld, waaronder Dell, Hewlett-Packard en Acer. Voor zover er nog steeds illegale praktijken plaatshebben, moet Intel daar onmiddellijk mee ophouden, zei Kroes. De Europese Commissie zal daarop toezien.

Volgens Kroes is de boete aan Intel „de hoogte uit de geschiedenis van de Europese Commissie". „Dit is een signaal dat het ons menens is", verklaarde ze. De hoogste boete die Brussel tot dusver had opgelegd, bedroeg 899 miljoen euro. Softwaregigant Microsoft moest dat bedrag vorig jaar betalen voor marktmisbruik.

De boete voor Intel komt overeen met ruim 4 procent van de jaaromzet van het Amerikaanse concern vorig jaar. De Europese Commissie mag een boete van maximaal 10 procent van de omzet opleggen.

AMD diende zijn eerste klacht in 2000 in. Het bedrijf is veel kleiner dan Intel. Tussen 2002 en 2007 had Intel volgens de Europese Commissie een wereldwijd marktaandeel van minstens 70 procent op de chipmarkt voor personal computers. AMD moest in 2007 op de been worden gehouden met financiële steun uit het Midden-Oosten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer