Binnenland

Meekijken met de restaurateur

Het gerenoveerde restauratieatelier van het Nationaal Museum van Speelklok tot Pierement is maandag geopend. Bij wijze van openingshandeling gaf de Utrechtse burgemeester Wolfsen een slinger aan een speelklok.

Regioredactie
12 May 2009 10:58Gewijzigd op 14 November 2020 07:54
UTRECHT – Een restaurateur van Museum van Speelklok tot Pierement aan het werk. Sinds vandaag is het gerestaureerde atelier van het museum open voor publiek. Foto van Speelklok tot Pierement
UTRECHT – Een restaurateur van Museum van Speelklok tot Pierement aan het werk. Sinds vandaag is het gerestaureerde atelier van het museum open voor publiek. Foto van Speelklok tot Pierement

Belangstellenden kunnen in het atelier in de binnenstad van Utrecht vanaf vandaag meekijken over de schouder van de zeven restaurateurs van het museum. Op dit moment werken zij aan een aantal keizerlijke speelklokken uit de Verboden Stad in Peking.Het museum huurde het atelier meer dan dertig jaar van J. A. A. Beijers. De ‘moeder van het museum’ heeft haar leven lang boven het atelier gewoond.

Toen Beijers in 2006 op 92-jarige leeftijd overleed, liet ze het pand waarin het atelier huist na aan het museum.

Het museum besloot het pand –een voormalige veilinghal met overdekte binnenplaats van rond 1900– te renoveren en geschikt te maken voor rondleidingen. Dankzij de restauratie is het voor het eerst sinds het 53-jarig bestaan van het museum voor bezoekers mogelijk om een kijkje te nemen in het restauratieatelier.

Overigens werd tijdens de restauratie van het atelier onder de vloer een deel van een Romeinse castellummuur ontdekt.

Bezoekers kunnen niet alleen meekijken met de restaurateurs; in veel gevallen kunnen ze ook met hen in gesprek gaan. Het atelier heeft glazen schuifdeuren; in veel gevallen zullen deze openstaan, maar als de restaurateurs het druk hebben, kunnen deze dicht. Geïnteresseerden kunnen zelf onder begeleiding met een doos materialen en gereedschappen aan de slag. Zo kunnen ze aan den lijve ervaren wat het ambacht van restaurateur inhoudt.

Het atelier kan alleen worden bezocht op afspraak. Woordvoerder Jelle verhoeks: „Er is ruimte voor één groep van dertig personen per dag. We hopen met het atelier zo’n 8000 bezoekers per jaar te trekken.”

Het restauratieatelier ligt op twee minuten loopafstand van het eigenlijke museum. De publieksingang is gelegen aan Flora’s Hof, aan de voet van de Domtoren.

De renovatie van het atelier is uitgevoerd in nauwe samenwerking met de Stichting Vrienden van Flora’s Hof en de Stichting Initiatief Domplein 2013. Bij de balie van het museum is voor 4 euro boven op de normale toegangsprijs een kaartje voor het atelier te verkrijgen.

Het team van zeven restauratoren (in leeftijd variërend van 19 tot 64 jaar) zorgt er in het atelier voor dat instrumenten in de collectie van het museum kunnen blijven spelen. De kennis van het team is uniek en leidt tot opdrachten van over de hele wereld. Bijvoorbeeld Het Louvre in Parijs en de Hermitage in Moskou hebben klokken naar Utrecht gebracht voor restauratie.

De restauratieopdracht vanuit de Verboden Stad in China is ook uniek. De eerste klokken die het Museum van Speelklok tot Pierement heeft gerenoveerd, staan inmiddels weer in het keizerlijk paleis in Peking.

museumspeelklok.nl.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer