Londen zet beraad over Palestijnen door
Een conferentie over Palestijnse bestuurlijke en andere hervormingen zal volgende week volgens plan in Londen worden gehouden, heeft de Britse regering vrijdag meegedeeld.
Minister van Buitenlandse Zaken Jack Straw maakte bekend dat hij en premier Tony Blair met vertegenwoordigers van de Europese Unie, de Verenigde Staten, Rusland en de Verenigde Naties om de tafel zullen gaan zitten. Palestijnse vertegenwoordigers, die van de Israëlische regering een reisverbod hebben gekregen, zullen via een telefoonverbinding aan het overleg deelnemen.
De bijeenkomst moet de Palestijnen helpen zich voor te bereiden op de oprichting van een eigen staat. Op de conferentie zal behalve over hervormingen ook gesproken worden over de „rol van de Palestijnse Autoriteit bij het stoppen van terreur.” Straw noemde het belangrijk dat de hervormingen worden doorgezet, omdat anders het vredesproces volledig vastloopt. Hij zei het jammer te vinden dat de Palestijnen van de Israëlische regering niet naar Londen mogen komen.
Israël heeft de Palestijnse delegatie een reisverbod opgelegd na een dubbele bomaanslag afgelopen zondag in Tel Aviv, waarbij behalve de twee daders ook 23 omstanders omkwamen. Blair heeft de Israëlische premier Ariel Sharon schriftelijk gevraagd het verbod in te trekken, maar Sharon heeft tot nog toe geen tijd willen vrijmaken om de brief van de Britse ambassadeur in ontvangst te nemen. De Israëlische premier heeft het te druk met de aanstaande parlementsverkiezingen in zijn land, zei het bureau van Blair.
Israëlische media hebben gespeculeerd dat Sharon gepikeerd is over de weigering van Blair om zijn partijgenoot en minister van Buitenlandse Zaken Benjamin Netanyahu te ontvangen toen Netanyahu vorige week in Londen was, terwijl hij de Israëlische oppositieleider Amram Mitzna wel met open armen ontving. Daarnaast zou de Israëlische regering ontstemd zijn over een Brits besluit om de export van reserveonderdelen voor Israëlische Phantom-gevechtsvliegtuigen te blokkeren wegens beweerde mensenrechtenschendingen van Israëlische militairen op de Westoever en in de Gazastrook.