Antwoord blijft uit op 1 mei
Honderdduizenden Europese werknemers zijn vrijdag de straat op gegaan om de Dag van de Arbeid te vieren. Er werd veel gemopperd over de oplopende werkloosheid en dalende uitkeringen, maar een antwoord op de crisis in de vorm van duidelijke eisen aan de regering werd niet gehoord.
In sommige landen, waaronder Griekenland, Duitsland en Turkije, liepen de 1 meidemonstraties uit op onlusten. In Parijs kwamen de verdeelde Franse bonden voor het eerst in tientallen jaren weer samen op de been voor een mars die eindigde op de Place de la Bastille.In Italië werden de 1 meibijeenkomsten verplaatst naar het door een aardbeving getroffen L’Aquila, uit solidariteit met de vele werknemers die daar door het natuurgeweld hun bestaansmiddelen zijn kwijtgeraakt.
In Spanje, dat door de economische crisis in één klap zijn positie van sterkste economie van de EU kwijtraakte en nu de hoogste werkloosheid van de EU kent, demonstreerden tienduizenden mensen.
In Turkije werd 1 mei vorige week pas tot nationale feestdag uitgeroepen. Vakbondsleden kwamen bijeen op een plein dat eerder voor hen verboden was en waar dertig jaar geleden bij een 1 meiviering tientallen doden vielen. In de buurt van de hoofddemonstratie kregen agenten het aan de stok met linkse oproerkraaiers.
In Berlijn braken ook gevechten uit tussen linkse demonstranten en de politie en werden 28 arrestaties verricht. In Dortmund waren het extreem rechtse demonstranten die voor onlusten zorgden.
In het Oostenrijkse Linz raakten demonstranten en politieagenten met elkaar slaags op een bijeenkomst die de plaatselijke communistische partij had georganiseerd.
De Griekse politie had de handen vol aan radicale betogers die vernielingen aanrichtten, terwijl de bus-, trein- en veerdiensten en vluchten van Olympic Airlines door stakingen werden getroffen. In Moskou verzamelden zich duizenden communisten bij een standbeeld van Karl Marx.