„Harde ingreep nodig om klimaat te redden”
Om de wereldwijde temperatuurstijging te beperken tot minder dan 2 graden, mag tussen 2009 en 2050 minder dan een kwart van alle beschikbare fossiele brandstof verbrand worden.
Dat stellen klimaatdeskundigen in het donderdag verschenen jongste nummer van het tijdschrift Nature. Ze baseren zich op de nieuwste schattingen van het internationale klimaatpanel IPCC.Voor het eerst hebben ze met één uitgebreid computermodel berekend wat de maximale uitstoot van broeikasgassen moet worden om de wereldwijde temperatuurstijging te beperken tot de veilige grens van 2 graden.
Tot 2050 is wereldwijd een veilig emissiebudget beschikbaar van 1000 gigaton CO2. Daarvan is tot 2009 al een derde gebruikt. Met de huidige uitstoot is de limiet in 2030 bereikt.
Het zijn vooral de steenkoolvoorraden die kunnen zorgen dat het beschikbare emissiebudget van 1000 gigaton vroegtijdig overschreden wordt, aldus de wetenschappers. De wereldwijde voorraad fossiele brandstoffen is voldoende om 2800 gigaton extra CO2 te genereren.
Aanvullende studies geven aan dat het voor het klimaat niet veel uitmaakt wanneer die 1000 gigaton in de lucht verdwijnt. „Een ton is een ton.” Met het oog op volgende generaties is het echter niet gerechtvaardigd om er op die manier mee om te gaan.
Als politici nu niet in actie komen, worden de sombere voorspellingen alsnog bewaarheid, vrezen de wetenschappers.