Duitse regering houdt vast aan immigratiewet
De Duitse regering stuurt de immigratiewet die eerder wegens een procedurefout door het hooggerechtshof ongeldig werd verklaard opnieuw naar het parlement. Dat heeft minister van binnenlandse zaken Otto Schily woensdag bekendgemaakt.
Aanleiding zijn cijfers over het aantal asielaanvragen van vorig jaar: dat lag met 71.127 bijna 20 procent lager dan in 2001. Schily schrijft de daling toe aan ’vooruitwerking’ van de wet. Die laat er geen misverstand over bestaan dat misbruik van asiel in Duitsland niet langer wordt getolereerd, aldus de minister.
De immigratiewet moet het aantal asielaanvragen terugdringen en tegelijkertijd het aantrekken van hooggekwalificeerd personeel van buiten de Europese Unie vergemakkelijken. De wet, die deze maand in werking had moeten treden, werd aangenomen na een omstreden stemming in de Bondsraad, de Duitse eerste kamer, waartegen de CDU/CSU, die tegen de wet is, met succes in beroep ging. De CDU/CSU vindt de wet niet streng genoeg.
Duitsland blijft het populairst onder Irakezen en Turken, die vorig jaar 10.242 respectievelijk 9.575 asielaanvragen indienden. Toch is het aantal asielzoekers uit beide landen gedaald: voor Irak met 40 procent, voor Turkije met 12 procent. De grootste daling ten opzichte van 2001 deed zich met 52 procent voor bij de Afghanen.