Verhagen: 1,4 miljoen voor missie in Somalië
Nederland betaalt met ruim 1,4 miljoen euro mee aan de training van militairen van de Afrikaanse Unie voor de Afrikaanse missie AMISOM in Somalië. Dat maakte minister Verhagen (Buitenlandse Zaken) donderdag in een debat met de Tweede Kamer in Den Haag bekend.
„Somalië wordt gebruikt als uitvalsbasis door piraten", aldus Verhagen. „We pakken het probleem op zee aan, maar we moeten ook iets doen aan de oorzaken. Dat zijn het gebrek aan veiligheid, de voortdurende schendingen van mensenrechten en de enorme armoede op land".Donderdag is er in Brussel een VN–conferentie om fondsen te werven voor de missie en voor de opbouw van de politie van de Somalische overgangsregering. Volgens Verhagens ministerie zal de totale steun van de EU dit jaar 20 miljoen euro bedragen.
Somalië heeft sinds 1991 geen centrale regering meer. Door de voortdurende gevechten tussen clans, krijgsheren en milities zijn meer dan een miljoen mensen ontheemd. Naar schatting 43 procent van de Somalische bevolking is afhankelijk van humanitaire hulp.
De AMISOM–missie is al een tijd gaande, maar nog niet op volle sterkte. Militairen beschermen nu het vliegveld, het presidentieel paleis, een aantal overheidsgebouwen en de haven in de hoofdstad Mogadishu. De rest van de stad en het land worden niet bereikt.
Verhagen wees er in het Kamerdebat ook nog eens op dat er op verzoek van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton in mei een bijeenkomst is van de landen die met schepen voor de kust van Somalië actief zijn tegen de piraterij. Daar zal besproken worden hoe zij de missies beter op elkaar kunnen afstemmen en hoe de NAVO de berechting van piraten effectiever kan aanpakken.
De Kamer had daar bij het instemmen met deelname aan de NAVO–missie ook om gevraagd, omdat er geen duidelijke afspraken over waren gemaakt, zoals dat voor de EU–missie in het gebied wel is gebeurd. De Kamer drong er na afgelopen weekend weer op aan. Toen werd duidelijk dat Nederlandse militairen, maar ook andere NAVO–militairen vermoedelijke piraten na ondervraging weer hadden laten lopen.