Chirac: Overleg in Parijs cruciaal voor Ivoorkust
De Franse president Jacques Chirac heeft dinsdag in zijn traditionele nieuwjaarstoespraak voor diplomaten de hoop uitgesproken dat een „verzoeningsbijeenkomst” in Parijs de politieke dialoog zal opleveren die een einde kan maken aan het conflict in Ivoorkust.
Frankrijk zal op 15 januari optreden als gastheer voor vertegenwoordigers van de rebellen en de regering van het West-Afrikaanse land. De bijeenkomst wordt gevolgd door een top van Afrikaanse staatshoofden, die ook wordt bijgewoond door de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Kofi Annan.
Chirac beloofde verder inspanningen om een coalitie van donorlanden te vormen die Ivoorkust economisch moet steunen. Hij verstrekte geen details.
De president zei dat de aanwezigheid van 2500 Franse militairen in de voormalige kolonie meehelpt „een tragedie” te voorkomen. Ook zei hij dat het zaak is snel een politieke oplossing voor het conflict te vinden, omdat zo’n oplossing „misschien een laatste kans” voor het land is.
De noordelijke rebellen, verenigd in de MPCI, bekritiseerden ondertussen de Franse militaire aanwezigheid in hun land, omdat de Fransen verantwoordelijk zouden zijn voor de dood van ongeveer dertig westelijke rebellen. De leider van de noordelijke factie, Guillaume Soro, sprak van „een barbaars en moorddadig” optreden door de Fransen. De MPCI dreigde dinsdag niet mee te doen aan vredesbesprekingen later deze maand in Parijs.
De Franse legerwoordvoerder luitenant-kolonel Ange-Antoine Leccia verwierp de beschuldiging en wees er op dat de Fransen, als ze worden aangevallen, het recht hebben terug te slaan.