Nederland wil aandeel in vervolging piraten
Zaterdag is er geen overleg geweest met het openbaar ministerie voordat Nederlandse militairen negen vermoedelijke piraten voor de kust van Somalië vrijlieten, maar dat had wel moeten gebeuren. Nederland is bovendien bereid een aandeel te nemen in de vervolging van piraten.
Dat hebben staatssecretaris De Vries (Defensie) en minister Hirsch Ballin (Justitie) dinsdag gezegd tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer.De staatssecretaris wees het voorstel van de ChristenUnie om gewapende militairen op koopvaardijschepen mee te laten varen, van de hand. Nederland vindt dat er geen gewapenden aan boord van handelsschepen thuishoren.
Beide bewindspersonen gaven aan dat er in NAVO-verband wordt gekeken naar een oplossing voor het juridische probleem dat er is als het gaat om vervolging van piraten.
De jonge Somaliër die in de Verenigde Staten voor de rechter wordt gebracht wegens piraterij, riskeert ondertussen een levenslange gevangenisstraf. Het openbaar ministerie in New York kondigde gisteren aan dat het deze straf gaat eisen tegen Abdi Wali Abdi Khadir Muse.
De verdachte werd vorige week aangehouden door Amerikaanse mariniers. Die beëindigden voor de kust van Somalië de kaping van het vrachtschip Maersk Alabama. Terwijl de 16-jarige op een Amerikaans oorlogsschip onderhandelde over losgeld, schoten scherpschutters drie collega-piraten dood die kapitein Richard Philips vasthielden. De kapitein overleefde de bevrijdingsactie van de Amerikaanse elitetroepen Navy Seals. De gijzeling duurde vijf dagen. Muse werd gisteren overgebracht naar de Verenigde Staten. Hij wordt aangeklaagd voor drie delicten, waarop stuk voor stuk levenslang staat. Het is de eerste keer in een eeuw tijd dat een piraat wordt berecht in de Verenigde Staten.