Omstreden imam kan bij krijgsmacht aan de slag
De omstreden imam A. Eddaoudi mag van de Tweede Kamer definitief worden aangesteld als geestelijk verzorger bij de krijgsmacht.
Dat bleek vanmiddag bij de stemmingen in de Tweede Kamer.VVD-Kamerlid De Krom bracht daar een motie in stemming die staatssecretaris De Vries van Defensie opriep Eddaoudi te ontslaan. Over de motie werd hoofdelijk gestemd, waardoor ieder Kamerlid moest aangeven of hij voor of tegen de motie was. In totaal 69 Kamerleden stemden er voor, zeventig stemden er tegen.
Voor stemden de fracties van CDA, VVD, PVV, Verdonk en SGP. De SGP is het weliswaar niet met de VVD eens dat het goed is dat er imams bij het leger komen, maar vindt wel dat van geestelijk verzorgers een zekere basisloyaliteit mag worden verlangd ten opzichte van de Nederlandse overheid en krijgsmacht. De SGP betwijfelt ten zeerste of daar in het geval van Eddaoudi sprake van is.
De ChristenUnie stemde tegen de motie. De uitspraken van Eddaoudi in het verleden –hij zei onder meer dat Balkenende „minder dan een deurmat” is en dat christenen en islamieten met elkaar in oorlog zijn– „kunnen niet”, zei CU-Kamerlid Voordewind in een stemverklaring. Maar omdat Eddaoudi afstand heeft genomen van zijn uitspraken, mag hij van de ChristenUnie toch worden aangesteld als geestelijk verzorger.
Opmerkelijk was ook dat het CDA de motie steunde en zich daarmee keerde tegen haar eigen staatssecretaris De Vries. Hij besloot vrijdag dat de Nederlands-Marokkaanse imam Eddaoudi mag blijven en gewoon aan de slag kan. Het CDA meent echter dat uitspraken van Eddaoudi over de Nederlandse missie in Afghanistan „zo grievend” waren dat hij zijn werk als geestelijk verzorger niet meer geloofwaardig kan doen. De imam had onder meer gezegd dat die missie bedoeld is om Afghanen in eigen land te terroriseren.