Buitenland

Korea's dinsdag om de tafel

SEOUL (AP) – Noord- en Zuid-Korea voeren dinsdag voor het eerst sinds een jaar weer bilateraal overleg op hoog niveau. De regering in Seoul heeft een uitnodiging uit Pyongyang voor een gesprek over het gezamenlijke fabriekscomplex in de grensstad Kaesong aanvaard, zei een woordvoerster van het ministerie van eenwording zondag.

20 April 2009 07:24Gewijzigd op 14 November 2020 07:44
SEOUL – Noord- en Zuid-Korea voeren dinsdag voor het eerst sinds een jaar weer bilateraal overleg op hoog niveau. De regering in Seoul heeft een uitnodiging uit Pyongyang voor een gesprek over het gezamenlijke fabriekscomplex in de grensstad Kaesong aanva
SEOUL – Noord- en Zuid-Korea voeren dinsdag voor het eerst sinds een jaar weer bilateraal overleg op hoog niveau. De regering in Seoul heeft een uitnodiging uit Pyongyang voor een gesprek over het gezamenlijke fabriekscomplex in de grensstad Kaesong aanva

Het industriecomplex aan de noordkant van de grens koppelt goedkope arbeidskracht uit Noord–Korea aan techniek en management uit Zuid–Korea. Het is voor het armlastige Noord–Korea ook een belangrijke bron van buitenlandse valuta. Noord–Korea houdt sinds maart in Kaesong een Zuid–Koreaan vast die kritiek had geuit op het politieke systeem in het noorden.Ondertussen heeft de regering in Pyongyang haar toon tegenover het zuiden verscherpt, na de aankondiging van Zuid–Korea dat het zich wil aansluiten bij een Amerikaans initiatief tegen de verspreiding van massavernietigingswapens. Het programma is in de eerste plaats gericht tegen potentiële atoommachten als Noord–Korea. Deelname van Zuid–Korea, dat tot dusver alleen als waarnemer aanzat, zal worden opgevat als een oorlogsverklaring, waarschuwde de militaire leiding in Pyongyang. Het Zuid–Koreaanse ministerie van buitenlandse zaken heeft na de uitnodiging voor het gesprek in Kaesong een voor zondag geplande officiële aankondiging uitgesteld.

De betrekkingen tussen Noord– en Zuid–Korea zijn stroever geworden sinds de conservatieve Zuid–Koreaanse president Lee Myung–bak een jaar geleden aantrad. De spanningen zijn verder toegenomen door de lancering van een Noord–Koreaanse langeafstandsraket op 5 april. Na de veroordeling hiervan door de VN–Veiligheidsraad heeft Noord–Korea aangekondigd zijn atoomprogramma weer op te starten en het zeslandenoverleg met Zuid–Korea, China, Rusland, Japan en de VS te boycotten. Inspecteurs van het Internationale Atoomenergie Agentschap (IAEA) en Amerikaanse atoomexperts zijn het land uitgezet.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer