„Snellere procedure waterwerken nodig”
Staatssecretaris Schultz van Haegen van Verkeer en Waterstaat heeft maandag tijdens een bezoek aan het door wateroverlast getroffen Limburg gezegd dat ze de juridische procedures voor toekomstige waterwerken wil versnellen. Nieuwe projecten tegen de wateroverlast zouden dan sneller tot stand kunnen komen.
In Itteren zei ze dat de overlast de komende jaren nog groter wordt, omdat er via de rivieren grotere hoeveelheden water worden aangevoerd als gevolg van meer neerslag. Ook de zeespiegel stijgt, aldus de bewindsvrouw. „We zullen versneld maatregelen moeten nemen om die overlast tegen te gaan.”
Al jaren wordt aan de Maas gesleuteld. Ook de komende jaren is rondom deze regenrivier in Limburg nog veel werk aan de winkel om overstromingen te voorkomen.
Sinds de laatste twee grote overstromingen in ’93 en ’95 hebben de verantwoordelijke waterschappen kades aangelegd langs de Maas tussen Eijsden en Gennep. Op veel plaatsen kunnen die kades bij wassend water tijdig worden verhoogd met demontabele aluminium schotten. Dat er echter structurele maatregelen nodig zijn, is volgens de verantwoordelijke bestuurders weer duidelijk gebleken. Burgemeester G. Leers van Maastricht pleit voor een Europese aanpak.
Het peil van de Maas stijgt jaarlijks gemiddeld 1 centimeter. In 2018 moeten twee grote projecten in Limburg, Gelderland en Noord-Brabant klaar zijn als beveiliging tegen hoog water van de Maas: de Grensmaas en de Zandmaas. Dan kan de rivier een afvoer van 3800 kubieke meter per seconde aan, maar daarna blijft de waterstand volgens de prognoses stijgen.
Een probleem is nu dat projecten om de Maas te verdiepen en te verbreden, Grensmaas en Zandmaas, keer op keer in juridische procedures verzanden. Die procedures moeten worden versneld om uiteindelijk zo snel mogelijk wateroverlast door de Maas in te dammen, vindt Schultz van Haegen.
Burgemeester Leers zei dat „waar we de besluitvorming kunnen versnellen, we dat niet moeten nalaten.” „Het kan niet langer dat mensen keer op keer uit bed moeten omdat het water in hun woning loopt en dat ze te maken krijgen met evacuaties.” In 2010 zouden de Maaswerken bij Maastricht klaar moeten zijn, in 2015 in de gehele provincie Limburg.
De Grensmaas voorziet in het verruimen en verdiepen van 45 kilometer Maas tussen Maastricht en Roosteren door grootschalige ontgrindingen. Uit de grindopbrengst moet de beveiliging van de Maas in dit gebied ook worden betaald. Dat is nodig omdat in het verleden is afgesproken dat het Rijk niet meebetaalt aan maatregelen tegen overstromingen van de Maas ten zuiden van Roermond. Het kabinet-Balkenende heeft helemaal geen geld uitgetrokken voor maatregelen aan de rivieren.
Het Zandmaasproject omvat het gebied tussen het Limburgse Linne en Hedel in Gelderland. In dat gebied moet de Maas ook verbreed en verdiept worden voor de binnenscheepvaart. Daardoor krijgt de Maas meer ruimte, zodat het risico van overstromen kleiner wordt. In de uiterwaarden ontstaat nieuwe natuur.
Schultz van Haegen werd tijdens haar werkbezoek geconfronteerd met goede voornemens, verdriet en woede. Tijdens een rondrit per bus en een vlucht per helikopter langs Itteren, Steyl en Bergen zag de staatssecretaris met eigen ogen hoe hoog het water van de Maas de afgelopen dagen steeg. „Indrukwekkend”, noemde ze haar ervaringen.
De LPF-afdeling Limburg vraagt kroonprins Willem-Alexander in een brief zijn positie aan te wenden voor een oplossing van het probleem met de overstromingen. Volgens de LPF wordt al jaren veel „gekletst” en vergaderd over procedures en oplossingen. Maar effectieve actie wordt volgens de partij niet ondernomen.