Buitenland

Spanje en VS vechten om schat in wrak

Heeft het achttiende-eeuwse scheepswrak behalve honderden miljoenen aan goud en zilver de stoffelijke resten van Spaanse militairen aan boord? Dat is de vraag die centraal staat in het bureaucratisch labyrint waarin het Amerikaanse bergingsbedrijf Sub Sea Research is terechtgekomen.

AP
7 January 2003 08:35Gewijzigd op 14 November 2020 00:02

Sub Sea heeft van een Amerikaanse rechter het exclusieve recht gekregen het scheepswrak naar boven te halen, maar het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken staat niet toe dat er wordt gedoken voordat duidelijk wordt of het gaat om het wrak van het Franse schip de ”Nôtre Dame de Déliverance”, dat mogelijk de stoffelijke resten van Spaanse militairen aan boord heeft. Als dat zo is, eist Spanje het recht op berging op.

„We denken dat het de Déliverance is”, zegt de advocaat van Sub Sea, Guy Burnette. „Daar hebben we goede redenen voor, maar in alle eerlijkheid: hoe kunnen we dat zeker weten voor we het met eigen ogen zien?”

Het wrak ligt op de zeebodem even ten zuidwesten van de Amerikaanse staat Florida, in verschillende delen uiteengevallen. Sub Sea vermoedt op basis van onderzoek met sonarapparatuur en robots dat het gaat om de Déliverance, eigendom van de Franse West-Indische Compagnie, maar gehuurd door Spanje.

De Déliverance moest een lading van onder meer 1200 goudstaven, 15.000 gouden munten, zes kisten edelstenen en 1 miljoen zilverstukken van de Nieuwe naar de Oude Wereld brengen. Op 1 november 1755, een dag na vertrek uit Havana, kwam de Déliverance in een orkaan terecht en zonk. Het had 512 mensen aan boord. Volgens sommige historici wisten een paar honderd van hen een eiland te bereiken, om vervolgens door plaatselijke kannibalen te worden opgegeten.

Een van de directeuren van Sub Sea, Greg Brooks, schat dat de lading 2 tot 3 miljard euro waard is. Volgens de Amerikaanse wet mogen bergingsbedrijven die schatten opvissen alles houden wat geen buitengewone historische waarde heeft. Objecten die volgens archeologen en historici wel uniek zijn, vervallen aan de staat - in de praktijk vaak pas na jaren van procederen. En door juridische complicaties kan het ook nog jaren duren voordat Sub Sea kan beginnen met duiken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer