Tweede Kamer trotseert druk China om dalai lama
DEN HAAG (ANP) – De Tweede Kamer houdt vast aan haar plan om de Tibetaanse dalai lama op 5 juni te ontvangen. China keert zich tegen de ontmoeting, zo blijkt uit een brief die de Chinese ambassadeur in Nederland, Zhang Jun, onlangs schreef aan de Kamer. Maar zowel Tweede Kamervoorzitter Verbeet als de Kamercommissie voor Buitenlandse Zaken trekt zich niets aan van de Chinese druk.
Dat heeft een woordvoerster van de Tweede Kamer donderdag namens Verbeet gezegd. Voorzitter Henk Jan Ormel van de Kamercommissie heeft donderdag in een gesprek met de Chinese ambassadeur duidelijk gemaakt dat de Kamer hem ontvangt als religieus leider en dat de territoriale integriteit van China niet ter discussie staat.De CDA’er gaat ervan uit dat de goede betrekkingen tussen China en Nederland overeind blijven. De ambassadeur zei dat ook te hopen, zei Ormel na het overleg. „We weten dat China bezorgd is over contacten met de dalai lama. Parlementen in andere landen krijgen ook zo’n brief. Maar in een democratie bepalen volksvertegenwoordigers zelf wie ze ontvangen”.
De Chinezen zien de Tibetaanse geestelijk leidsman als een gevaar voor de eenheid van China. Hij woont al vijftig jaar in India, waar hij een regering in ballingschap leidt. Onlangs weigerde Zuid–Afrika hem nog een visum na druk vanuit Peking.
In de brief aan de Tweede Kamer waarschuwt de ambassadeur Nederland voor schade aan de relatie met China, wat juist tijdens de economische crisis onwenselijk zou zijn. Zhang Jun zou het jammer vinden als de huidige goede relatie „wordt gegijzeld” door de dalai lama en dat het imago van het Nederlandse parlement wordt bezoedeld door zijn bezoek.
De Tibetaanse spiritueel leider was tien jaar geleden voor het laatst op bezoek in Nederland. Hij was toen en nu opnieuw uitgenodigd door een speciaal hiervoor opgerichte stichting.
Ook minister Verhagen (Buitenlandse Zaken) wil de dalai lama ontvangen. De minister heeft al bij de Chinese autoriteiten benadrukt hem te ontmoeten als religieus leider en niet als leider van Tibet. „Nederland steunt niet het onafhankelijkheidsstreven van Tibet maar we zijn wel voor culturele diversiteit in dat deel van China”. Verhagen liet in het midden of dit een reactie was op Chinese zorgen. Maar hij zei op geen enkele wijze druk te hebben ervaren van China of de ambassade.