Eigeel effectief als tegengif tegen slangenbeet
Uit de dooier van een kippenei kan tegengif worden gemaakt voor een slangenbeet. Dat hebben Indiase wetenschappers maandag bekendgemaakt.
„De antistoffen in eigeel worden gebruikt voor de productie van een tegengif”, zei directeur Subba Rao van de stichting voor wetenschappelijk onderzoek Vittal Mallya in Bangalore, in het zuiden van India. De wetenschappers van de stichting hebben na zeven jaar onderzoek een tegengif ontwikkeld dat geen enkele bijwerking heeft.
„Als de laatste tests naar eventuele virale of bacteriologische giftigheid zijn afgerond, zullen wij de antistoffen van de kip als eersten in mensen injecteren”, aldus Rao. Hij verwacht dat dat volgend jaar zal gebeuren. Eerder werden antistoffen tegen slangenbeten uit paarden gewonnen, maar dat voor de dieren pijnlijke procédé stuitte op hevige protesten van dierenbeschermers.
Een van de grote voordelen van de productie uit eigeel, is dat het middel goedkoop is. Een kip legt 250 eieren per jaar en in elk ei zitten genoeg antistoffen voor een dosis tegengif.
Volgens de onderzoekers worden in India jaarlijks ten minste 300.000 mensen door slangen gebeten. Tien procent van de slachtoffers overlijdt daaraan omdat er niet op tijd tegengif wordt toegediend.