Coalitieoverleg over JSF-testtoestellen
DEN HAAG – De coalitiepartijen CDA, PvdA en ChristenUnie werken deze week aan een compromis over de aanschaf van twee JSF-testtoestellen. Het aankoopbesluit over de JSF wordt mogelijk doorgeschoven naar het volgende kabinet.
In het regeerakkoord hebben de drie coalitiepartijen afgesproken dat ze dit jaar beslissen over de aankoop van twee testvliegtuigen en volgend jaar de knoop doorhakken of de JSF daadwerkelijk de F-16’s zal vervangen.De Kamer zou eigenlijk morgen een besluit nemen over de aanschaf van twee JSF-toestellen. Dat besluit is uitgesteld tot volgende week woensdag omdat de coalitiepartijen het nog niet met elkaar eens zijn. Vooral de PvdA ligt dwars. De fractievoorzitters van de drie coalitiefracties hopen deze week wel overeenstemming te bereiken.
Vooruitlopend op hun overleg doen in Den Haag al diverse geruchten de ronde. Zo zou het kabinet dit jaar het eerste testvliegtuig aanschaffen en volgend jaar het tweede. Het definitieve besluit om de JSF te kopen, zou worden doorgeschoven naar het volgende kabinet. Staatssecretaris De Vries (Defensie) zou met dat compromis kunnen leven.
ChristenUnie-Kamerlid Voordewind pleitte enkele weken geleden al voor een gespreide aankoop van de twee testvliegtuigen over twee jaar. Hij bevestigde vanmorgen dat de coalitiepartijen inderdaad „ergens deze week” met elkaar om de tafel gaan zitten. Wat de ChristenUnie betreft, is het regeerakkoord „nog steeds het uitgangspunt.”
De CU „neigt” naar aankoop van de JSF omdat het toestel beter is dan zijn concurrent, de Saab Gripen Next Generation. Een definitief besluit over de aankoop van de eerste 35 JSF-toestellen wil de partij pas nemen als de kostprijs –ergens halverwege volgend jaar– bekend is.