Binnenland

OM ziet niets in speciaal strafrecht senioren

Het openbaar ministerie ziet geen aanleiding om voor oudere verdachten seniorenstrafrecht in te voeren.

ANP
9 April 2009 11:41Gewijzigd op 14 November 2020 07:41

De leiding van het OM stelt dat na onderzoek van het eigen wetenschappelijk bureau. Justitie deed onderzoek naar seniorencriminaliteit, nadat was gebleken dat die de laatste twaalf jaar sterk was gestegen.In de studie werd geen grond gevonden voor de idee dat de veroudering van hersenen leidt tot crimineel gedrag. Verder stelt het OM dat de huidige wetgeving politie en justitie voldoende mogelijkheden biedt om bij ouderen rekening te houden met lichamelijke en geestelijke beperkingen die van invloed kunnen zijn geweest op het plegen van misdrijven.

In de praktijk houden aanklagers daar ook rekening mee, weet justitie. Dat blijkt niet alleen uit navraag die de onderzoekscommissie deed bij de officieren van justitie zelf, maar ook uit reacties van advocaten.

Verder loopt Nederland internationaal niet uit de pas met het ontbreken van een specifiek seniorenstrafrecht. „We hebben ook naar andere landen gekeken”, zegt Miranda van Turennout van het OM. „Het blijkt dat andere landen eveneens geen reden zien om voor ouderen een apart strafrecht te hanteren.”

Tussen 1996 en 2007 is het aantal verdachten van 65 jaar en ouder met 85 procent toegenomen. De stijging zal de komende jaren door de vergrijzing en door het steeds ouder worden van mensen zelfs gaan toenemen, zo is de verwachting.

Toch is en blijft crimineel gedrag onder senioren een relatief klein probleem, zegt Van Turennout. Van alle 65-plussers kwam in 2007 slechts 0,2 procent als verdachte bij de politie in beeld. Het ging toen om ruim 5500 verdachten uit een groep van in totaal bijna 2,4 miljoen mensen.

Senioren maken zich het meest schuldig aan verkeersmisdrijven (ruim 2400 in 2007). Dat komt onder meer doordat ze steeds langer mobiel blijven. Van Turennout: „Het gaat dan met name om het doorrijden na een ongeval. We hebben dan ook de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid van deze cijfers op de hoogte gesteld en zij zullen bepalen of er reden is voor nader onderzoek.”

Een woordvoerder van de ouderenbond ANBO meent dat ouderen er moeite mee hebben dat het verkeer hectischer is geworden. „Dat vraagt om een andere manier van rijden. Als je ouder wordt, vermindert je reactiesnelheid. Ouderen hebben bijvoorbeeld meer moeite met linksaf slaan en invoegen op de snelweg. Je moet wel oppassen te generaliseren. Er zijn ook ouderen die nog prima rijden.”

Gewelds- en vermogensdelicten volgen „op afstand”, met respectievelijk 760 en 840 verdachten in 2007. Senioren maken zich daarnaast onder meer schuldig aan vernieling, drugs- en wapendelicten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer