Burgemeester kan voor hangjeugd avondklok instellen
Burgemeesters kunnen straks een avondklok instellen voor kinderen onder de twaalf jaar die op straat rondhangen en daar voortdurend overlast veroorzaken.
De ouders moeten er dan voor zorgen dat hun kind 's avonds niet alleen de straat opgaat. Ouders die dat verzuimen, zijn strafbaar.De Tweede Kamer heeft dinsdag ingestemd met deze nieuwe bevoegdheid voor burgemeesters. Oud-burgemeester Ivo Opstelten van Rotterdam stelde vorig jaar mei al eens een aantal maanden een avondklok in. De maatregel voor jeugdige raddraaiers uit elf gezinnen op het schiereiland Katendrecht was een succes, zo concludeerde de gemeente. De overlast nam af. Ook kregen de probleemgezinnen ondersteuning bij de opvoeding.
Burgemeester Aleid Wolfsen nam vorig jaar mei ook in zijn stad Utrecht het initiatief tot een avondklok. Die term gebruikte hij echter liever niet, omdat er geen vaste tijd was vastgesteld waarop kinderen naar huis werden gebracht. Hij had voor deze aanpak geen wet nodig, omdat ‘agenten ook een hulpverleningstaak hebben’, zo stelde hij vorig jaar. Kinderen in de wijk Kanaleneiland werden indien nodig onder dwang door agent of straatcoach naar hun ouders gebracht. De straatcoaches zijn nog steeds actief in de wijk.
Een Kamermeerderheid steunde een PvdA-voorstel om een nieuwe wet tegen voetbalvandalisme en ernstige overlast uit te breiden met de avondklok voor 12-minners. PvdA-Kamerlid Kuiken wil met het amendement de overlast door hangjeugd terugdringen en ouders doordringen van hun taak als opvoeders. De Kamer schaarde zich dinsdag ook achter de nieuwe wet tegen vandalisme en ernstige overlast. De wet geeft burgemeesters en officieren van justitie meer bevoegdheden om preventief op te treden tegen vandalen en andere veroorzakers van overlast. Het parlement breidde de nieuwe wet verder uit met een regeling die de voorbereiding van openlijke geweldpleging strafbaar stelt.
De coalitiepartij ChristenUnie kon zich niet vinden in alle uitbreidingen van het wetsvoorstel en stemde daarom tegen de hele wet. De regeringspartij steunde het oorspronkelijke wetsvoorstel, maar vindt de extra bevoegdheid tot het opleggen van een avondklok voor 12-minners „veel te zwaar voor een burgemeester", zei Kamerlid Anker. Hij verzette zich ook tegen de aanvulling die de voorbereiding van openlijk geweld strafbaar maakt, omdat de Raad van State zich daarover niet heeft kunnen uitspreken.