Politiek

Parlementvaria

Minister Van Middelkoop van Defensie wilde vorige week woensdag een congres ter gelegenheid van de honderdste geboortedag van oud-GPV-Kamerlid Jongeling niet graag laten lopen. En ook het Archief- en Documentatiecentrum (ADC) en het Historisch Documentatiecentrum voor het Nederlands Protestantisme, die het congres organiseerden, wilden de persoonlijke noties van Van Middelkoop aan Jongeling niet graag missen. Daarom werd spontaan het programma omgegooid toen bleek dat de bewindsman vanwege verplichtingen in de Tweede Kamer niet in de middag naar Kampen kon komen en mocht hij ’s morgens als eerste spreken.

Redactie: Gerard Vroegindeweij, bijdragen: Jan Mark ten Hove, Gerard Vroegindeweij
6 April 2009 11:49Gewijzigd op 14 November 2020 07:39
HERBEN ... lid van VVD... Foto RD, Anton Dommerholt
HERBEN ... lid van VVD... Foto RD, Anton Dommerholt

Een begrijpelijke stap van de organisatie, want Van Middelkoop maakte in het begin van de jaren zeventig van de vorige eeuw als jongeling met een kleine letter de nadagen mee van Jongeling met een hoofdletter.Humor was een mild wapen dat Jongeling graag gebruikte, zo betoogde de bewindsman onder andere. Als voorbeeld noemde Van Middelkoop de „smalle marges” die de premier van destijds, de PvdA’er Den Uyl, in de politiek ontwaarde. Jongeling betitelde daarop de beleidsmaatregelen van het kabinet als „malle charges.”

De bewindsman voegde er eerlijkheidshalve aan toe dat de SGP-collega van Jongeling van destijds, ds. H. G. Abma, ook bekendstond vanwege zijn subtiele humor. Die betitelde eens het ontbreken van een bede in de Troonrede en een aangekondigde belastingverhoging (ook wel een bede genoemd) met de woorden: „Een rede zonder bede en een bede zonder reden.”

Van Middelkoop betrok dan ook de stelling: „Hoe gereformeerder, hoe meer humor. Wie wil lachen, moet vandaag de dag daarom naar de SGP-fractie.”

GV

Verstandshuwelijk

Wie denkt dat regeringspartijen onderling dik bevriend zijn, komt bedrogen uit. Coalitiepartners werken op z’n best aan een verstandshuwelijk voor vier jaar. Het is dus geen nieuws dat CDA en PvdA een moeizame relatie onderhouden.

Op het ingelaste partijcongres van de PvdA, afgelopen maandag in Utrecht, werd het CDA af en toe stevig aangepakt. Partijleider Bos begon zijn toespraak met de constatering dat de PvdA een echte discussiepartij is. Hij maakte de vergelijking met CDA-partijcongressen: daar rinkelt na dertig seconden een bel om lastige discussies zo veel mogelijk in de kiem te smoren.

Fractievoorzitter Hamer kan er ook wat van. Ze memoreerde kort de onderhandelingen tussen de coalitiepartijen en de sociale partners in het Catshuis. „Daar zat ik dan, drie weken lang, als enige vrouw met Wouter, Jan Peter, Pieter, André, Arie en Piet Hein.” Bij het noemen van de laatste voornaam ging een geregisseerd gejoel door het Beatrixtheater. De minister van Sociale Zaken heeft zich als harde onderhandelaar blijkbaar niet populair gemaakt bij de PvdA-achterban.

Maar dat de PvdA zelf nog niet de discussiepartij is die ze eigenlijk wil zijn, bleek toen de voorzitter van de Jonge Socialisten, Sven Stevenson, het woord kreeg. Hij deed de investeringen die de regering wil doen af als „sinterklaasgedrag”. Daarop werd Stevenson door de partijleiding prompt afgekapt. Waarop hij ad rem reageerde: „We zijn hier toch niet bij het CDA?”

JMtH

Gevonden

De LPF was als een zeepbel die uiteenspatte. Van de 26 behaalde Kamerzetels in 2002 bleef er vier jaar later niet één over. Van de meeste Kamer­leden van destijds hoor je nooit meer iets.

Anders ligt dat voor de toenmalige fractieleider Mat Herben. De woordvoerder van Pim Fortuyn moest er na de moord op de grote leider diverse malen aan te pas komen om de verweesde volgelingen van Pim weer in het gareel te brengen. En ook na de definitieve opheffing van de LPF bleef Herben zo nu en dan de trom roeren. Meestal op het moment dat politiek Den Haag zich bezighield met besluitvorming over de JSF, het favoriete thema van de oud-defensievoorlichter.

Vorige week was Herben weer even aan het Binnenhof. Als secretaris van de W.S.P. Fortuynstichting, het enige orgaan dat van de LPF nog resteert, leidde hij de presentatie van het door die stichting uitgegeven boek ”Eindstrijd. De finale clash tussen het liberale Westen en de islam”.

De presentatie werd opgeluisterd door de aanwezigheid van de VVD-prominenten Rutte en Van Balen, die Herben enthousiast begroetten met respectievelijk: „Ha, vriend!”, en: „Ha, partijganger!” Ja, want Herben is sinds enige tijd lid van de VVD. Naarstig op zoek naar de geestelijke erfenis van Fortuyn las hij het Liberaal Manifest en warempel: „Daarin vond ik het.”

Of we de ”comeback kid” van de LPF straks opnieuw, maar dan onder liberale vlag, in de Tweede Kamer zullen aantreffen? Als oud-LPF-Kamerlid Margot Kraneveldt erin slaagde terug te komen als PvdA-parlementariër, dan moet ook dit in principe mogelijk zijn.

AdJ

Agenda

De Tweede Kamer besteedt het grootste deel van de dinsdag aan een wetsvoorstel van minister Donner van Sociale Zaken om jonggehandicapten middels financiële prikkels te stimuleren werk te zoeken. Voor woensdag staan eerst twee spoeddebatten aangekondigd; een over het uitbesteden van werk door TNT en een over de gevolgen van het crisispakket voor het onderwijs. Daarna zet de Kamer het debat voort over initiatiefwetsvoorstellen van PvdA, GroenLinks en D66 over invoering van referenda.

Uitspraak van de week

„Wat is het verschil tussen een Arnhemse trolleybus en een politicus? Als een trolleybus de draad kwijtraakt, stopt hij. Een politicus praat dan gewoon door.”

Oud-LPF-fractievoorzitter Herben nadat hij bij een boekpresentatie het woord overnam van VVD-fractievoorzitter Rutte.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer