Binnenland

Putten gaat keten gedogen

De gemeenteraad van Putten heeft donderdagavond alsnog overeenstemming bereikt over het te voeren gedoogbeleid voor de Puttense drankketen.

Van onze correspondent
3 April 2009 10:47Gewijzigd op 14 November 2020 07:39
De gemeenteraad van Putten heeft donderdagavond alsnog overeenstemming bereikt over het te voeren gedoogbeleid voor de Puttense drankketen. Foto ANP
De gemeenteraad van Putten heeft donderdagavond alsnog overeenstemming bereikt over het te voeren gedoogbeleid voor de Puttense drankketen. Foto ANP

Putten werd in 2007 door de Raad van State op de vingers getikt omdat het niet optrad tegen de illegale jongerenketen, waar vaak tegen een lage prijs veel drank geschonken wordt. De gerechtelijke procedure tegen keten was in 2005 aangespannen door de regionale horeca, die in de keten oneerlijke concurrentie ziet.Het donderdag opgestelde beleid is gemaakt naar Barnevelds model. Daarin worden keten onder bepaalde voorwaarden gedoogd.

Een amendement van SGP en CU over een gedoogtermijn voor de keten werd aangenomen. In een eerdere raadsvergadering zorgde dit amendement nog voor een patstelling. Door de steun van het CDA werd het amendement donderdag alsnog aangenomen.

In het amendement staat dat er een maximaal gedoogtermijn van tien jaar moet komen voor het gebruik van legale bebouwingen als keet. Daarnaast wilden beide partijen elke twee jaar een evaluatie van het ketenbeleid ontvangen van het college en de stand van zaken met betrekking tot de ontwikkeling van alternatieven voor keten.

Een ander amendement dat werd aangenomen betrof het aantal keten dat gedoogd wordt. Het gedoogbeleid gold in eerste instantie voor de vijftien keten die zich in 2005 hadden gemeld.

Doordat een meerderheid van de raad instemde met het amendement van de PVDA/GroenLinks, CU en SGP werd bepaald dat keten die zich voor 1 juli alsnog aanmelden ook worden meegenomen in het ketenbeleid. Zo wordt voorkomen dat de keten die zich in 2005 niet hadden aangemeld door het aangenomen ketenbeleid ondergronds gaan of helemaal niet meer te bereiken zijn.

Het passieve uitsterfbeleid, gebaseerd op het model in Barneveld, houdt in dat keten alleen onder voorwaarden mogen blijven bestaan. Zo moeten ze zich bevinden in een permanent, legaal onderkomen. Bij tien van de vijftien keten is dit nog niet het geval. De eigenaren krijgen van het college twee jaar de tijd om een legaal onderkomen te vinden.

Verder mag er niet worden gerookt en mag er geen sterke drank worden geschonken. Bier is wel toegestaan.

Het gedoogbeleid bepaalt ook dat er geen nieuwe keten meer mogen komen naast de voor 1 juli aangemelde keten.

Wanneer een bestaande keet niet meer wordt gebruikt, moet die worden opgeheven.

De gedoogbeschikking voor keten is twee jaar geldig. Daarna beziet de gemeente of zij opnieuw een beschikking verleent. Het beleid moet ervoor zorgen dat Putten binnen een aantal jaren keetvrij is.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer