Politiek

Klink: Toezichtsraad Orbis schoot tekort

De raad van toezicht van Orbis Medisch en Zorgconcern in Sittard had beter zijn best moeten doen om te voorkomen dat de instelling in grote financiële problemen belandde. De geldzorgen zijn mede het gevolg van ontoereikend toezicht, zei minister Klink van Volksgezondheid donderdag in de Tweede Kamer.

Binnenlandredactie
3 April 2009 10:54Gewijzigd op 14 November 2020 07:39

Aan de wens van de Kamer dat de toezichthouders in navolging van de bestuurders moeten opstappen, kon Klink geen gehoor geven omdat hij daar de bevoegdheid niet voor heeft.Mede door een verdubbeling van de bouwkosten belandde Orbis al bij de opening aan het begin van dit jaar in grote problemen. Zevenhonderd werknemers moeten de laan uit om een miljoenenverlies te voorkomen. Klink vertrouwt erop dat de plannen van de nieuwe Orbisbestuurders de instelling er in twee jaar bovenop kunnen helpen. Wel noemde de minister de beloning van ruim 5 ton die de nieuwe financiële man opstrijkt exorbitant.

Voor zichzelf ziet hij geen reden om bij te springen: de voortzetting van de zorg is niet in gevaar en de kwaliteit is ook niet in het geding, heeft de Inspectie voor de Gezondheidszorg vastgesteld. Er verdwijnen geen handen aan het bed. De banen verdwijnen vooral in het management en bij logistieke diensten. De tekorten bij Orbis zijn voor een deel ook toe te schrijven aan het teveel aan mensen die aan een bureau zitten.

Het Orbis Medisch en Zorgconcern in Sittard moet de Inspectie voor de Gezondheidszorg maandelijks rapporteren hoe het staat met de kwaliteit van de geleverde zorg. De inspectie houdt zo de vinger aan de pols rond de reorganisatie en nodige bezuinigingen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer