Economie

G20 gaan crisis streng te lijf

LONDEN (ANP) – Honderden miljarden extra voor het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en strenger toezicht op banken, hedgefondsen en belastingparadijzen. Dat zijn de meest concrete resultaten van het economisch topoverleg van de G20 donderdag in Londen. „Er ontstaat een nieuwe wereldorde", zei de Britse premier Gordon Brown na afloop.

2 April 2009 19:30Gewijzigd op 14 November 2020 07:38
LONDEN - Protesten tegen de G20 in Londen. Foto EPA
LONDEN - Protesten tegen de G20 in Londen. Foto EPA

„Dit is de dag waarop de wereld samenkwam om de wereldwijde recessie te bestrijden. Niet alleen met woorden, maar met een plan voor wereldwijd herstel en hervormingen binnen een duidelijk tijdsplan", aldus Brown in zijn slotverklaring. Volgens de Franse president Nicolas Sarkozy leverde de topontmoeting meer op „dan we ons ooit hadden kunnen voorstellen". De Duitse bondskanselier Angela Merkel sprak van een „historisch compromis in een buitengewone crisis".Ook premier Balkenende was tevreden. „Een ding is hier duidelijk geworden: de financieel–economische wereld van morgen mag niet lijken op die van gisteren. We zien dag in, dag uit kortetermijnhebzucht. We zijn verplicht aan de mensen die daarvoor nu de prijs betalen en aan onze kinderen om het anders te doen".

De wereldleiders toonden zich vastberaden de financiële sector internationaal aan banden te leggen, om een herhaling van de crisis te voorkomen. Volgens Brown is er zelfs overeenstemming over nieuwe regels voor betalingen en bonussen, zodat „falen niet langer wordt beloond". Er komen internationale boekhoudregels, er wordt verder gewerkt aan het toezicht op wereldwijd opererende banken en strengere regels voor andere financiële instellingen, zoals hedgefondsen. Belastingparadijzen die geen informatie verschaffen aan andere landen zullen hard worden aangepakt.

Het IMF mag rekenen op 500 miljard dollar, waarmee de oorlogskas van het fonds groeit tot 750 miljard. Hiermee moeten kwetsbare landen van noodkredieten worden voorzien om te voorkomen dat ze ten onder gaan. China levert ongeveer 40 miljard dollar, Nederland waarschijnlijk circa 5 miljard. Het fonds verkoopt een deel van zijn goudvoorraad om de kredieten te financieren.

De iets meer dan twintig grote economieën die in Londen op zoek gingen naar een oplossing voor de diepste recessie sinds de jaren dertig, besloten een fonds op te richten dat met 250 miljard dollar de ingestorte wereldhandel moet stimuleren. Om de vrijhandel te garanderen beloofden de landen plechtig een snelle oplossing te vinden voor de al jarenlang voortslepende onderhandelingen over een nieuw vrijhandelsakkoord.

Er werden geen afspraken gemaakt over bedragen die landen moeten uitgeven om de economie te stimuleren. Volgens Brown hebben landen zich al vastgelegd op stimuleringsplannen waarmee tot het eind van volgend jaar 5 biljoen dollar extra in de economie wordt gepompt.

Op een G20–conferentie in de herfst wordt bekeken hoeveel vooruitgang de landen hebben geboekt. Volgens de Italiaanse premier Silvio Berlusconi zal die vergadering in Japan worden gehouden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer