Middeling inkomsten kan geld besparen
Inkomsten kunnen van jaar tot jaar verschillen. Het ene jaar heeft iemand een goed betaalde baan, in het andere jaar blijven de inkomsten achter. Datzelfde geldt voor eventuele aftrekbare kosten; ze verschillen van jaar tot jaar. De wetgever heeft daar iets op bedacht.
Voor dergelijke gevallen is een faciliteit gecreëerd waardoor inkomen over een periode van drie jaar kan worden gemiddeld. Als het gemiddelde inkomen lager is, kan te veel betaalde belasting worden teruggevorderd.Hoe werkt de wettelijke regeling van middeling? Het uitgangspunt is een meer gelijkmatige belastingheffing. De regeling bepaalt dat het inkomen van drie opeenvolgende jaren bij elkaar mag worden opgeteld en vervolgens door drie gedeeld. Over de gemiddelde jaarlijkse inkomsten wordt dan opnieuw belasting berekend.
Als deze herrekende belasting een lagere belasting is dan iemand feitelijk al had betaald, dan krijgt hij de over de drie jaren te veel betaalde belasting terug. De regeling heeft het meeste effect wanneer in de drie aaneengesloten jaren het inkomen sterk wisselend is geweest.
Om uiteindelijk een belastingteruggaaf te kunnen krijgen, moet er een schriftelijk verzoek naar de Belastingdienst, met als bijlage een berekening van de middeling. Een verzoek om middeling moet worden gedaan binnen 36 maanden, nadat de definitieve aanslag van het laatste jaar dat tot het middelingstijdvak behoort onherroepelijk vaststaat. Een aanslag staat onherroepelijk vast als de termijn van zes weken voor bezwaar, beroep, hoger beroep of cassatie is verstreken.
Geen overlap
Voor een verzoek tot middeling gelden de volgende regels.
-De middelingsregeling geldt alleen voor box 1: belastbaar inkomen uit werk en woning (dit zijn inkomsten uit een dienstbetrekking, een onderneming, en de woning);
-Middelen kan alleen over een periode van drie aaneengesloten kalenderjaren (het middelingstijdvak);
-Over het middelingstijdvak moet in Nederland belasting zijn betaald;
-Er mag geen overlap met een ander middelingstijdvak zijn.
-Om in aanmerking te komen voor een belastingteruggaaf, geldt een wettelijke drempel. De eerste 545 euro van de te veel betaalde belasting leidt niet tot een teruggaaf.
Voor de berekening van de middeling volgt men een stappenplan. Daarbij zijn alleen de gegevens van de laatst opgelegde definitieve aanslagen van dat tijdvak van belang. Specifiek moet worden gekeken naar het belastbare inkomen uit werk en woning en de daarover verschuldigde inkomstenbelasting, inclusief de premie volksverzekeringen (maar zonder de heffingskortingen). Het volgende voorbeeld maakt de berekening inzichtelijk.
Delen door drie
Stel, iemand heeft in 2005, 2006 en 2007 sterk variërende inkomsten in box 1. In 2005 had hij geen inkomen, in 2006 50.000 euro en in 2007 60.000 euro. Bij elkaar opgeteld bedragen de inkomsten 110.000 euro; die moeten door drie worden gedeeld. Het gemiddelde inkomen voor de belasting is 36.667 euro.
De volgende stap is het opnieuw berekenen van de belasting over het gemiddelde inkomen; in dit voorbeeld is dat over 36.667 euro. Omdat de belastingtarieven van jaar tot jaar verschillen, dient in dit geval voor zowel 2005, 2006 als 2007 apart te worden berekend wat de nieuwe belasting gaat zijn. Op de site van de Belastingdienst kan een overzicht worden geraadpleegd met de tarieven van de inkomstenbelasting in box 1.
De in het voorbeeld herrekende belasting is voor 2005 13.987 euro, voor 2006 13.871 euro en voor 2007 13.902 euro. De totaal herrekende belasting is samen 41.760 euro.
Vervolgens dienen de verschuldigde belastingen die in eerste instantie zijn berekend bij elkaar te worden opgeteld. Deze bedragen zijn te vinden op de definitieve aanslagen van de desbetreffende jaren. Het gaat hier om de inkomstenbelasting en de premie volksverzekeringen betaald in box 1 (zonder de heffingskortingen).
Stel dat er over een jaar geen aangifte hoefde te worden gedaan, dan moet eerst het belastbare inkomen in box 1 worden bepaald over dat jaar.
Om tot slot het bedrag van de teruggaaf te berekenen, dient het verschil tussen de feitelijk geheven belasting (in het voorbeeld 43.173 euro) en de herrekende belasting (41.760 euro) te worden berekend (1413 euro). Daar komt vervolgens de eerdergenoemde drempel (545 euro) op in mindering. In het genoemde voorbeeld is de belastingteruggaaf 868 euro. Middeling kan dus uitermate interessant zijn.
De auteur is werkzaam bij PricewaterhouseCoopers.