G-20: Zoveel hoofden, zoveel zinnen
Leiders van de 22 economisch belangrijkste landen komen donderdag samen in Londen. De crisis is uiteraard het gespreksonderwerp, maar niet ieder land denkt hetzelfde over een oplossing.
Allereerst is er het grote meningsverschil tussen Europa en de Verenigde Staten. De rigoureuze maatregelen die de VS nemen –president Barack Obama pompt de komende jaren 800 miljard dollar (606 miljard euro) in de economie; de Fed lost de overheidsschuld die daardoor ontstaat op door geld bij te drukken– verschillen nogal van die van Europa, dat vasthoudt aan een solide begrotingsbeleid.China, dat een groot deel van zijn spaargeld in de VS heeft ondergebracht, zal waarschijnlijk pleiten voor een stabiele dollar. Het land vreest dat door de heftige maatregelen van Obama en de Fed de dollar in de toekomst onderuitgaat, waardoor het naar zijn spaarcenten kan fluiten.
Minister van Financiën Bos –samen met president Balkenende in Londen– hoopt dat de G-20 een oproep doen aan internationale bankiers om bonussen te matigen. Volgens de Britse premier Gordon Brown gaat dat zeker gebeuren. „U zult zien dat de belangrijke economieën van de wereld voor het eerst afspraken maken over beloningen van bankiers”, aldus de premier woensdag. Ook de Franse president Sarkozy hamert al weken op concrete afspraken over de toekomst van het financiële systeem.
Van de goede voornemens van de vorige G-20-top in november in Washington kwam niet veel terecht. Het stellige besluit was toen geen protectionistische maatregelen te zullen nemen, maar inmiddels zijn uit de Verenigde Staten én uit Europa protectionistische plannen gelanceerd, 73 in totaal. Naar verwachting zullen de wereldleiders zich in Londen opnieuw uitspreken tegen protectionisme.
Het diner tijdens de G-20-top zal worden verzorgd door de bekende Britse kok Jamie Oliver. Het hele recept is geheim, maar in elk geval zal het –hoe toepasselijk in crisistijd– een eenvoudig maal worden van Brits lamsvlees, wilde knoflook, asperges en brood.
De G-20 lijken de Afghanistantop in Den Haag in nieuwswaarde te overtreffen. De wereldpers is woensdag meer geïnteresseerd in de recessie en de komst van Barack en Michelle Obama naar Europa.