Binnenland

„Die halve auto moet wel geparkeerd worden”

DEN BOSCH (ANP) – Lange tijd is er bij de bouw van woonwijken van uit gegaan dat huishoudens gemiddeld 0,8 auto hebben. Pas recentelijk is dat opgeschroefd naar 1,3 auto per huis. „Dat verschil, die halve auto dus, moet wel ergens geparkeerd worden", aldus ANWB–directeur Guido van Woerkom dinsdag op de vakbeurs over parkeren, Parkeervak.

31 March 2009 13:11Gewijzigd op 14 November 2020 07:37
Lange tijd is er bij de bouw van woonwijken van uit gegaan dat huishoudens gemiddeld 0,8 auto hebben. Pas recentelijk is dat opgeschroefd naar 1,3 auto per huis. Foto ANP
Lange tijd is er bij de bouw van woonwijken van uit gegaan dat huishoudens gemiddeld 0,8 auto hebben. Pas recentelijk is dat opgeschroefd naar 1,3 auto per huis. Foto ANP

Volgens Van Woerkom wordt de ruimte die nodig is voor de extra halve auto nu onttrokken aan de nog aanwezige ruimte. „Dat wil zeggen aan het groen, kinderspeelplaatsen of voetbalveldjes". En daardoor is er sprake van „verblikking" in woonwijken, waardoor de leefbaarheid afneemt.Om het parkeerprobleem in woonwijken aan te pakken moet dat volgens de ANWB–voorman structureel en integraal opgelost worden. „Dat betekent met alle betrokken mensen: gemeente, ontwerpers, verkeers– en stedenbouwkundigen".

Als mogelijke oplossingen opperde Van Woerkom om bewoners bijvoorbeeld ’s avonds gebruik te laten maken van de parkeergarage van een kantoor. Of om bestaande ondergrondse parkeergarages uit te breiden. „Misschien kunnen de opbrengsten van parkeergarages in het centrum wel worden gebruikt voor faciliteiten in de wijk erachter".

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer