Pensioenen zorg drie jaar bevroren
De pensioenen van deelnemers van het pensioenfonds Zorg & Welzijn worden minstens drie jaar lang bevroren.
Dat betekent dat de uitkering van pensioenontvangers de komende jaren niet zal worden aangepast (geïndexeerd) aan de inflatie en loonstijgingen in de zorgsector, wat kan leiden tot koopkrachtverlies.Zorg & Welzijn diende maandag, als eerste grote pensioenfonds, een herstelplan in bij De Nederlandsche Bank omdat het kampt met een dekkingsgraad beneden de 105 procent. Fondsen hebben hiertoe tot woensdag de tijd.
Pensioenfondsen hebben van minister Donner van Sociale Zaken vijf jaar –in plaats van drie jaar– de tijd gekregen om hun dekkingsgraad weer omhoog te brengen. Een te lage dekkingsgraad betekent dat het fonds te weinig vermogen heeft om aan de verplichtingen tegenover werknemers te voldoen.
Zorg & Welzijn, voorheen bekend als PGGM, liet maandagmorgen weten naar verwachting tot 2014 nodig te hebben om de dekkingsgraad weer op minimaal het vereiste niveau terug te brengen. De dekkingsgraad van Zorg en Welzijn ligt momenteel op 90 procent. Het fonds gaat ervan uit dat het bevriezen van de pensioenen de komende drie jaar nodig is voor financieel herstel.
Zorg & Welzijn, een van de grootste pensioenfondsen van Nederland, is verantwoordelijk voor het pensioenbeleid van ruim 2 miljoen (oud-)werknemers in de sector zorg en welzijn. Het pensioenvermogen bedraagt 67 miljard euro. In het achterliggende jaar verloor het, evenals veel andere pensioenfondsen, tientallen miljarden euro’s op beleggingen. Ook een daling van de rentestand drukt de dekkingsgraad van pensioenfondsen.