Kinderen beslissen over project in Reimerswaal
„Een klap met de hamer en dan is het stil.” Burgemeester Huisman van de gemeente Reimerswaal leidt de kinderraadsvergadering donderdagavond alsof hij niet anders gewend is. Toch is het niet gebruikelijk dat de gemeenteraad uit 32 kinderen uit groep 8 bestaat.
In de raadzaal heerst opwinding. Met 32 kinderen afkomstig van vier Reimerswaalse basisscholen achter de raadtafels en vele ouders op de publieke tribune is het zeker geen alledaagse vergadering. Het is ook maar één keer dat kinderen zelf mogen beslissen waaraan 2500 euro van de gemeente worden besteed.Emilia, Anne, Martijn en Jaco van de dr. A. Comrieschool uit Kruiningen verdedigen enthousiast hun project: een klimboom, rekstokken en stappaaltjes. „Hebben jullie aan een veilige ondergrond gedacht”, luidt de vraag. „Zeker, er komen houtsnippers onder.” Zitten die al in de begroting of gaat dat boven het budget uit?” Het antwoordt getuigt van kennis van zaken: „We zitten 3,84 euro onder het budget!”
De Koningin Julianaschool uit Krabbendijke heeft Albert, Else-Marie, Jeroen en Johan als woordvoerders. Zij gaan voor een klimtoestel in het centrum van Krabbendijke. „Als de moeders dan boodschappen doen, kunnen hun kinderen daar spelen.” Op de vraag of dat wel veilig is, is het antwoord verbluffend eenvoudig: „De gemeente zegt van wel.”
De burgemeester geniet. „Heerlijk, zo’n gemeenteraad voorzitten!” Omdat bij de eerste stemming ieder op z’n eigen project stemt, schorst hij de vergadering. Alle 32 kinderen praten en schreeuwen tegelijk en proberen elkaar te overtuigen. Uiteindelijk zetten twee scholen een stap. Maar nog staken de stemmen.
Dan gaat de burgemeester over tot een schriftelijke stemming. Direct komt er een winnaar uit de bus. „Het project met de meeste stemmen is van… basisschool De Klimroos in Krabbendijke!” Luid gejoel onder de Krabbedijkenaren: zij krijgen over enige tijd een tafeltennistafel met bankjes in de nieuw te bouwen wijk Hof Lodijke. De kindergemeenteraad is georganiseerd op initiatief van het Instituut voor Publiek en Politiek (IPP). Dit instituut betrekt mensen bij politiek en samenleving en organiseert hiervoor vele activiteiten, waar de Kindergemeenteraad er een van is. De kinderen die aan het project meededen, hebben zich eerst op school grondig voorbereid en zijn daarna een middag op het gemeentehuis begeleid ter voorbereiding op de ‘raadsvergadering’