Aanwijzingsbevoegdheid voor Antillen van tafel
WILLEMSTAD (ANP) – De aanwijzingsbevoegdheid van de Nederlandse minister van Justitie op Curac_ao en Sint Maarten is van de baan. Dat is donderdagmiddag (lokale tijd) bekendgemaakt op Curac_ao door de Antilliaanse premier Emily de Jongh–Elhage na overleg met staatssecretaris Bijleveld (Koninkrijksrelaties).
De aanwijzingsbevoegdheid houdt in dat de Nederlandse minister van Justitie aan de procureur–generaal voor Curac_ao en Sint Maarten aanwijzingen kan geven over opsporing en vervolging van strafbare feiten. Hierover oordeelde de Raad van State onlangs heel negatief. In de plaats hiervan komt een intensievere samenwerking op het terrein van criminaliteitsbestrijding tussen Nederland en de Antilliaanse eilanden, zo is donderdag bekendgemaakt.De aanwijzingsbevoegdheid maakt onderdeel uit van de zogeheten Slotverklaring die de nieuwe verhoudingen binnen het Koninkrijk regelt. Volgens planning verdwijnen de Nederlandse Antillen als overkoepelend orgaan en worden Curac_ao en Sint Maarten autonome landen binnen het Koninkrijk. De drie andere Antilliaanse eilanden Bonaire, Sint Eustatius en Saba (BES–eilanden) worden bijzondere gemeenten binnen het Koninkrijk. Als streefdatum hiervoor is 2010 gesteld.
De samenwerking die in de plaats van de aanwijzingsbevoegdheid komt, houdt in dat de ministers van Justitie van de nieuwe landen Curac_ao, Sint Maarten en Nederland, namens de BES–eilanden, het beleid voor opsporing en vervolging gaan coördineren. Daarnaast kan elke minister van Justitie het Gemeenschappelijk Hof vragen om een bevel tot vervolging te mogen geven aan de procureur–generaal.
Ook zijn afspraken gemaakt over een intensieve samenwerking bij het tegengaan van illegale immigratie, mensenhandel en mensensmokkel. Voor een periode van drie jaar zullen verder vijftien Nederlandse politieagenten ingezet kunnen worden in de politiekorpsen van Curac_ao, Sint Maarten en de BES–eilanden om te helpen met de opbouw van de nieuwe korpsen.