Balkenende: Geen eisen aan SER-advies
Het kabinet heeft geen voorwaarden gesteld aan de sociale partners als die een alternatief gaan bedenken voor de kabinetsplannen om de pensioenleeftijd te verhogen naar 67 jaar. Dat zei premier Balkenende donderdag in het Kamerdebat over het pakket crisismaatregelen dat het kabinet heeft opgesteld.
De coalitie heeft de vakbonden en werkgevers, verenigd in de Sociaal-Economische Raad (SER), de gelegenheid gegeven om voor 1 oktober een alternatief te bedenken voor het verhogen van de AOW-leeftijd. Vooral de FNV had op die mogelijkheid aangedrongen. Condities zijn er niet aan verbonden, omdat de SER altijd mag adviseren, aldus de premier.Balkenende zei dat het advies van de SER door het kabinet zwaar gewogen zal worden, zeker als het een unaniem advies zou zijn, maar het kabinet behoudt de eigen verantwoordelijkheid om uiteindelijk zelf een knoop door te hakken.
Heel veel landen zouden jaloers zijn op de manier waarop de regeringspartijen in Nederland de afgelopen weken, in samenspraak met sociale partners, een pakket crisismaatregelen hebben opgesteld, aldus Balkenende.Er was volgens hem tijd nodig voor de onderhandelingen omdat het om een ingewikkelde situatie ging, er onderlinge verschillen waren en de coalitie zorgvuldig te werk wilde gaan.
Vanuit de oppositie is er veel kritiek op de handelwijze van de coalitiepartijen die enkele weken achter gesloten deuren onderhandelden. Ook kwam het kabinet tot ergernis van een aantal partijen eerst met sociale partners tot een akkoord voordat de Tweede Kamer de maatregelen te horen kreeg.
De oppositie had verder veel aanmerkingen op het pakket aan maatregelen zelf. Volgens SP en GroenLinks is het investeringspakket van 6 miljard euro te mager. De VVD vindt dat het kabinet echte keuzes uit de weg gaat en problemen voor zich uit blijft schuiven.
„We hebben twintig, dertig jaar nodig om uw rommel op te ruimen"', wierp Mark Rutte (VVD) coalitiepartij CDA voor de voeten. SP-leider Agnes Kant vreest na de financiële crisis nog een sociale crisis, omdat het in de kabinetsplannen ontbreekt aan solidariteit. Ze hekelde de voorgestelde verhoging van de pensioenleeftijd tot 67 jaar. GroenLinks mist de structurele hervormingen, zoals een beperking van de hypotheekrenteaftrek.
De coalitiepartijen CDA, PvdA en ChristenUnie spraken daarentegen hun volste vertrouwen uit dat de woensdag door het kabinet gepresenteerde maatregelen een goed antwoord zijn op de recessie.
CDA-fractievoorzitter Pieter van Geel haalde de woede van de oppositie op zijn hals door te erkennen dat de ruimte voor aanpassingen aan het crisispakket „buitengewoon beperkt" is. PVV-leider Geert Wilders verliet daarop woedend het debat. Kamervoorzitter Gerdi Verbeet zei begrip te hebben voor de frustratie, maar keurde het weglopen af.
De coalitiepartijen spraken vervolgens wel hun sympathie uit voor een VVD-initiatief om werkgevers toe te staan tijdelijke dienstverbanden nog eens te verlengen om te voorkomen dat veel jongeren werkloos worden.