Politiek

Verhagen weer onduidelijk over einde missie

DEN HAAG (ANP) – Minister Verhagen (Buitenlandse Zaken) heeft weer gesteld dat Nederland in augustus 2010 de leidende militaire rol in Uruzgan opgeeft en niet dat alle militairen eind 2010 weg zijn uit de provincie.

26 March 2009 14:37Gewijzigd op 14 November 2020 07:35
Minister Verhagen (Buitenlandse Zaken) heeft weer gesteld dat Nederland in augustus 2010 de leidende militaire rol in Uruzgan opgeeft en niet dat alle militairen eind 2010 weg zijn uit de provincie. Foto ANP
Minister Verhagen (Buitenlandse Zaken) heeft weer gesteld dat Nederland in augustus 2010 de leidende militaire rol in Uruzgan opgeeft en niet dat alle militairen eind 2010 weg zijn uit de provincie. Foto ANP

Verhagen deed dat woensdag tijdens een persconferentie over de Afghanistan–top van volgende week en donderdag opnieuw in een brief aan de Kamer en in antwoorden op Kamervragen van de SP.De SP wilde weten of de top in Nederland niet de indruk zou wekken dat Nederland toch langer wil blijven. Verhagen antwoordt daarop dat de partners weten dat Nederland zijn leidende militaire verantwoordelijkheid per 1 augustus opgeeft. Volgens hem staat de top ook los van de besluitvorming over wat Nederland daarna zal doen.

Het kabinet heeft de Tweede Kamer bij de beslissing over de verlenging van de missie beloofd dat Nederland zich volledig zou terugtrekken uit de Afghaanse provincie. De Kamer heeft de ministers van Defensie en Buitenlandse Zaken al diverse malen op de vingers getikt voor uitlatingen die daar niet mee stroken.

Nederland zal hoe dan ook de komende jaren nog betrokken blijven bij de ontwikkeling van Afghanistan met politieke en ontwikkelingshulp. Na afloop van een debat met de Kamer verklaarde Verhagen, dat eind 2010 de laatste Nederlandse militairen van de Task Force Uruzgan de provincie zal verlaten. Het is de bedoeling dat iedereen met de kerst thuis is.

Dat geldt overigens niet voor de Nederlandse F–16’s en de militairen die daarvoor in Kandahar zitten. Daarover zijn geen duidelijke afspraken gemaakt.

Er is recent ook geen toegenomen druk meer geweest op Nederland om de missie in Uruzgan toch te verlengen. Diverse leden van het kabinet stelden dat Nederland zo’n zware missie niet meer op zich zal nemen en die boodschap lijkt duidelijk. Het is echter niet uitgesloten dat Nederland een kleinere militaire bijdrage zal leveren. Begin dit jaar zei premier Balkenende dat daar een „nieuw weegmoment" over volgt.

Ondertussen is in Australië de discussie gaande over het overnemen van de leidende rol in Uruzgan. Onlangs verklaarde de Australische premier dat zijn land langer bij Afghanistan betrokken zal blijven. Maar harde toezeggingen zijn er niet naar buiten gekomen. Australië levert al een forse bijdrage in de provincie en heeft de laatste tijd te kampen gehad met verlies van militairen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer