Kerk & religie

„Ironisch spel met Jezus is bittere ernst”

„Jezus, geboren in een stal. Eén keer in Zijn leven is Hij in een paleis geweest, vlak voor Zijn sterven. Hij wordt er als een bijzondere koning gehuldigd. Het lijkt een bloederig spel, maar het is bittere ernst.”

Van een medewerker
26 March 2009 09:39Gewijzigd op 14 November 2020 07:35
HOEVELAKEN – „Jezus, geboren in een stal. Eén keer in Zijn leven is Hij in een paleis geweest, vlak voor Zijn sterven. Hij wordt er als een bijzondere koning gehuldigd. Het lijkt een bloederig spel, maar het is bittere ernst.” Dat zei emeritus hoogleraar
HOEVELAKEN – „Jezus, geboren in een stal. Eén keer in Zijn leven is Hij in een paleis geweest, vlak voor Zijn sterven. Hij wordt er als een bijzondere koning gehuldigd. Het lijkt een bloederig spel, maar het is bittere ernst.” Dat zei emeritus hoogleraar

Dat zei emeritus hoogleraar dr. W. Verboom woensdag bij de opening van de bijeenkomst van hervormd-gereformeerde emeritus predikanten in Hoevelaken.Als er in de Schrift staat dat de krijgsknechten Jezus „de zaal” binnenleiden, dan kan ”zaal” volgens prof. Verboom ook worden vertaald met ”paleis”. „Een vertaling die nieuw licht werpt op de tekst.” Er gist iets onder het volk om Jezus koning te maken. „Hij hoort dus in een paleis waar Hij als een bijzondere koning wordt gehuldigd.”

Hoewel Jezus dat niet wil, zegt Hij toch dat Hij koning is. „Ze maken er een goede grap van. Ze zullen Hem in het paleis wel eens even tot koning kronen.” Het doet volgens prof. Verboom denken aan Johannes. „In dit paleis werd het hoofd van Johannes op een schotel binnengebracht. Op dezelfde plek zullen ze nu Jezus ontmenselijken. Een ontmenselijkt iemand kruisig je immers gemakkelijker.”

Hoe de soldaten Jezus behandelen is „een ironisch spel van spot en smaad”, aldus de hoogleraar. „Ze zullen Hem leren koning te zijn. Spot is een goedkoop, maar ook gevaarlijk en gemeen wapen. Het bloederige spel is echter bittere ernst.”

Achter dit spel ziet prof. Verboom het Messiasgeheim onthuld worden. „Jezus hult Zich in het gewaad van een vertrapte. Is dat een vorm van machteloosheid? Nee, het is het toppunt van goddelijke macht. Zó wil Hij koning zijn.”

Als toeschouwer kun je beschaamd en boos zijn, je afvragen hoe het met jezelf staat. „Dan komt mijn verdorven aard aan het licht. Ben ik zo’n soldaat in mijn toga? Als ik zie dat Hij dat voor mij deed, kniel ik in eerbied neer bij het kruis. Achter het bordje boven het kruis met ”Jezus, de Koning der Joden” zie ik de opstandingsdag: Jezus Christus, verrezen tot heerlijkheid van de Vader.”

Apostelen

Ds. P. Vermaat, hervormd emeritus predikant te Veenendaal, bracht de apostelen in beeld. Hij vertelde vaak vervolgstof te hebben gepreekt, maar dat hij pas in zijn Scheveningse gemeente ertoe kwam om over de twaalf apostelen te preken. Twee jaar geleden verscheen de meditatiebundel ”Met de apostelen op pad”. In een tweede boekje wilde ds. Vermaat onderscheid maken tussen meditatie, verhalen en afbeeldingen. Dat resulteerde vorig jaar in ”De apostelen in beeld”.

De predikant liet met tal van beelden zien hoe de apostelen door de geschiedenis heen op verschillende manieren zijn afgebeeld en hoe iedere apostel zijn eigen identiteit heeft. Van de bekende muurschildering over het laatste avondmaal van Da Vinci tot apostellepeltjes toe.

De kerkelijke kunst noemde ds. Vermaat „onder ons tamelijk omstreden.” Volgens hem heeft de Beeldenstorm in 1566 maar een paar maanden geduurd. „De reformatoren maakten er bezwaar tegen. Zo verbreiden we de reformatie niet, vonden ze.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer