Ondernemingsraad niet blij met bonusteruggave ING
De ondernemingsraad (or) van ING is ongelukkig met de oproep van topman Jan Hommen aan bankmanagers om hun bonussen terug te storten. Volgens de ondernemingsraad is de oproep in strijd met eerder gemaakte afspraken.
Volgens or-voorzitter Rob Eijt voelen de ongeveer 200 managers in Nederland op wie de oproep van toepassing is, zich benadeeld omdat zij juist een positieve bijdrage hebben geleverd.„We kunnen stellen dat de problemen zich niet in Nederland hebben gemanifesteerd”, aldus Eijt in het NOS Journaal. „Het gevoel bij die managers is dat ze hun uiterste best doen om de groep te helpen aan een beter resultaat en dat ze, terwijl ze alle afspraken zijn nagekomen, aan het einde van de rit worden gestraft met een appel om hun bonus in te leveren.”
Hoogleraar economie Sweder van Wijnbergen is het absoluut niet eens met de or van ING. Banken die niet zelf beseffen dat ze nu moeten afzien van bonussen „hebben geen gezond verstand” en „zijn een beetje helemaal gek geworden”, stelde hij gisteravond in het radioprogramma Met het oog op morgen.
„Iedereen met gezond verstand had beseft dat het niet erg geloofwaardig is om topmanagers van een bedrijf dat door de overheid van het faillissement is gered, een beloning te geven voor geweldig resultaat”, aldus Van Wijnbergen.
De voormalig secretaris-generaal van het ministerie van Economische Zaken verwijt de betreffende bankmanagers bovendien „een extreme ongevoeligheid voor wat er leeft in de samenleving: banken denken blijkbaar niet zoals normale mensen denken.”
Vooral ING lag de afgelopen dagen onder vuur toen bleek dat werknemers in totaal 300 miljoen euro aan bonussen konden verdelen. Ook rond de beloning voor de nieuwe financiële topman Patrick Flynn ontstond veel ophef.
Minister Bos van Financiën wil het bonusbeleid aanpakken door afspraken die hij heeft gemaakt met financiële instellingen over hun bonusbeleid open te breken en aan te scherpen.
Hij wil dat niet alleen de topbestuurders van banken en verzekeraars die overheidssteun hebben gekregen afzien van bonussen, maar dat ook het senior management geen bonus krijgt voor de periode die met terugwerkende kracht begint op 1 januari van dit jaar.
Bos schreef dat gisteren in een brief aan de Tweede Kamer. Hij wil ook dat er geen variabele beloningen worden toegekend die niet zijn vastgelegd in de cao. Dergelijke beloningen, die vallen binnen de discretionaire bevoegdheden van het management van het bedrijf, zijn volgens Bos „ongepast.”
Bij eventuele nieuwe steunoperaties wil de minister daarom vastleggen dat discretionaire beloningen binnen de gehele onderneming gedurende de overheidssteun „op nul gaan”, voor zover ze niet zijn afgesproken in de cao. Verder wil hij de vertrekregelingen van het senior management bij nieuwe steun maximeren op één vast jaar-salaris.
Bos krijgt over ruim een week de top van de financiële sector op bezoek in een poging tot een herenakkoord te komen over nieuwe bonusafspraken. Bos schrijft de Kamer dat hij op de bestuurders een zwaar beroep zal doen „om een ommekeer te maken in de te royale (variabele) beloningen die bij hun ondernemingen veelal worden toegekend.” Hij wil een cultuurverandering in de sector.
Als Bos’ pogingen om dat via overleg te bereiken geen succes hebben, gaat hij bekijken of er wettelijke of fiscale ingrepen mogelijk zijn om de matiging van de beloningen af te dwingen. De PvdA-minister kijkt daarbij onder meer naar de Verenigde Staten. Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden nam vorige week een wet aan die bonussen bij bedrijven die veel staatssteun krijgen, zwaar gaat belasten.