Den Haag wil visitekaartje zijn bij Afghanistantop
Zo’n zeventig internationale delegaties komen op 31 maart naar Den Haag voor de Afghanistantop. De wereld kan er niet meer omheen: Den Haag is eens te meer de internationale stad van vrede en recht.
Een uitstekende kans om de stad verder op de kaart te zetten. Zo ziet Den Haag de bijeenkomst op 31 maart in het World Forum.Voor de eendaagse bijeenkomst op 31 maart komen de ministers van Buitenlandse Zaken van landen die betrokken zijn bij de wederopbouw en de veiligheid van Afghanistan naar Den Haag. Ook vertegenwoordigers van internationale organisaties zijn aanwezig. Het gaat om buurlanden, landen uit de regio, landen die meedoen met de ISAF-stabilisatiemissie van de NAVO en andere donoren.
De geschiedenis van Den Haag als stad van internationaal recht is al meer dan een eeuw oud. Jaren geleden noemde de voormalige secretaris-generaal van de Verenigde Naties Boutros Bou-tros Ghali als eerste Den Haag „de juridische hoofdstad van de wereld.” Hij zei dit omdat in 1899 de allereerste vredesconferentie in de hofstad plaatshad.
Vooral de laatste tien jaar zijn vrede, recht en veiligheid steeds zichtbaarder geworden in de stad. Oud-burgemeester Deetman zette zich in voor de internationale positionering van Den Haag, huidig burgemeester Van Aartsen zet deze lijn voort.
De Afghanistantop heeft plaats in het gebied dat de gemeente de ”internationale zone” noemt. Met de verdere ontwikkeling van die zone wil het gemeentebestuur de stad van meer internationale aantrekkingskracht en allure voorzien.
De zone loopt van de Oude Waalsdorperweg tot de Segbroeklaan en van het Van Stolkpark tot en met het Willemspark. Het World Forum en het Vredespaleis zijn de hoofdkernen van het gebied.
Om Den Haag beter op de kaart te zetten als internationale stad concentreert de gemeente zich ook na 31 maart op een aantal punten. Zo moeten de stad en het internationale gebied goed te bereiken zijn. Een tunnel bij een deel van de Johan de Wittlaan is een van de plannen.
Ook is er het idee om samen te werken met het vliegveld van Rotterdam. Den Haag vindt dat een luchthaven hoort bij een internationale stad.
Daarnaast moeten er meer topfaciliteiten als hotels en horecagelegenheden komen. Tevens is investeren in de kenniseconomie van belang. Den Haag wil dan ook locaties voor internationaal onderwijs creëren.
Internationale organisaties hebben zich de laatste decennia volop in de stad gevestigd. Zo zit er onder meer het Internationaal Gerechtshof (ICJ, opgericht 1946), het hoogste juridische orgaan van de VN, dat in het Vredespaleis zetelt.
Het Permanent Hof van Arbitrage (PCA) is een internationaal gerechtshof dat sinds 1913 eveneens zetelt in het Haagse Vredespaleis.
Ook het Internationaal Strafhof (ICC), het eerste permanente internationale hof voor oorlogsmisdaden en andere zware internationale misdrijven, en het Joegoslaviëtribunaal (ICTY) hebben zitting in de hofstad.
Andere in het oog springende internationale organisaties in Den Haag zijn de Europese politieorganisatie Europol (1992) en Eurojust (2002).