PVV van Wilders loopt verder uit
De Partij voor de Vrijheid (PVV) spreekt steeds meer mensen aan. Als er nu verkiezingen zouden zijn, haalt de partij van Wilders volgens de wekelijkse peiling van Maurice de Hond 29 zetels in de Tweede Kamer. Dat is een evenaring van het record van eind november 2004, twee maanden nadat Wilders uit de VVD-fractie was gestapt.
Vorige week stond de PVV op 28 zetels in de peiling. Op dit moment bezet de partij negen van de 150 Kamerzetels.De Hond meldde zondag weinig verschuivingen. De VVD zakt één zetel naar 16 zetels. Vrijwel het hele verlies van de VVD sinds de vorige verkiezingen, vijf zetels, is volgens De Hond toe te schrijven aan de sterke positie van de PVV. De ’rechtse’ partijen PVV, CDA en VVD staan nu samen op 73 zetels. De ’linkse’ partijen PvdA, SP, D66 en GroenLinks halen samen 68 zetels.
Verder stelt De Hond dat ongeveer de helft van de kiezers nu niet meer op dezelfde partij zou stemmen waarop zij ruim twee geleden bij de laatste verkiezingen heeft gestemd. Dat is volgens hem historisch gezien een record. De Hond stelt dat dit een voorbode kan zijn van verdere electorale en sociale onrust. Hij verwijst daarbij naar de komende besluitvorming van de regering over de aanpak van de economische crisis en het ondergaan van de gevolgen van deze wereldwijde crisis.
De opiniepeiler ziet een grote gedeelde aversie tegen de startbonus van de nieuwe topman van bankverzekeraar ING. Zo vindt 60 procent dat de Amerikaanse regering de bonussen slagvaardiger gaat aanpakken dan Europa. De Amerikanen willen dat de werknemers van bedrijven die staatssteun krijgen 90 procent belasting betalen over de bonussen die ze ontvangen. In Nederland vindt 84 procent van de ondervraagden dat zo’n speciale inkomstenbelasting moet worden geheven bij bedrijven die de overheid steunt.