Afrika erkent regime Madagaskar niet
De Afrikaanse Unie (AU) heeft vrijdag het lidmaatschap van Madagaskar opgeschort. Bruno Nongoma Zidouemba, voorzitter van de Vrede- en Veiligheidsraad van de AU, zei dat in Madagaskar een machtswisseling heeft plaatsgevonden die in strijd is met de grondwet.
Donderdag besloot de regionale Ontwikkelingsgemeenschap van Landen in Zuidelijk Afrika (SADC) al de machtsgreep van de jonge ex-dj Andry Rajoelina niet als legaal te erkennen. De SADC wil wel snel een delegatie naar Madagaskar sturen om over de politieke crisis te praten. De SADC overweegt ook sancties tegen het nieuwe regime in Antananarivo.
De Verenigde Staten besloten vrijdag de niet-humanitaire hulp aan het eiland in de Indische Oceaan op te schorten. „Deze situatie is te vergelijken met een coup en de VS zullen de huidige hulp aan Madagaskar niet voorzetten", aldus een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.
Frankrijk, vroeger de koloniale macht in Madagaskar, stelt dat zo snel mogelijk nieuwe verkiezingen gehouden moeten worden. Volgens president Nicolas Sarkozy zijn verkiezingen de enige uitweg. „Natuurlijk is dit een staatsgreep", aldus Sarkozy, die Rajoelina ook sommeerde zorg te dragen voor het welzijn van de afgezette president Marc Ravalomanana.
De president van Mozambique, Armando Guebuza, zei op bezoek in Swaziland namens de SADC ook dat er grote zorg is over het lot van Ravalomanana.
Rajoelina greep deze week de macht in Antananarivo dankzij de steun van het leger. Hij werd eerder met een grote meerderheid tot burgemeester van de hoofdstad gekozen en claimt alleen op grond daarvan het presidentsschap.
Internationale steun blijft daarvoor vooralsnog uit. De Duitse regering bijvoorbeeld noemde vrijdag de machtswisseling in Madagaskar ondemocratisch. De Tsjechische minister van Buitenlandse Zaken zei donderdag namens de EU al dat er sprake was van een coup d’état.