„Europese toezichthouder nodig om markt te reguleren”
Om de kredietcrisis effectief te bestrijden is een Europese toezichthouder nodig.
Dat betoogde Van Baalen (VVD) gisteren in een debat met lijsttrekkers van verschillende Nederlandse eurofracties.Volgens de liberaal is er een Europese variant van de Autoriteit Financiële Markten nodig om de economie te stimuleren. CDA-lijsttrekker Van de Camp vond deze suggestie „een brug te ver. De belangen van grote banken zijn niet onder toezicht te brengen”.
Van Dalen (ChristenUnie-SGP) ziet liever dat de Europese Centrale Bank het toezicht krijgt op banken en verzekeraars. Ondanks de economische misère ziet hij positieve punten. „De Europese crisis biedt kansen om tot een nieuw moreel besef te komen. Géén gegraai meer met bonussen en stoppen met agressieve hedgefondsen die uitsluitend voor het geld en de winst gaan.”
Voorafgaand aan het debat met de lijsttrekkers concludeerde de debatleider dat deze Europese verkiezingen echt over Europa lijken te gaan.
Dit in tegenstelling tot de vorige Europese verkiezingen van 2004, die meer nationaal van aard waren door de aanwezigheid van protestpartijen met een anti-Europa campagne.
Over het stimuleren van de Europese economie liepen de meningen nogal uiteen. Volgens Van Dalen levert het versneld aanleggen van vaarwegen en spoorwegen vele tientallen miljarden euro’s op, waarmee de werkgelegenheid behouden kan worden er mogelijkheden zijn om te investeren in groene energie.
Van Baalen legde het accent op echter bezuinigen. Met een sneer naar de veertig miljard euro die Rutte wil bezuinigen, opperde Van de Camp om vooral te investeren in stimuleringsmaatregelen.
Vrijwel alle lijsttrekkers vinden dat zij in Europa het Nederlandse belang verdedigen.
Alleen Sargentini (GroenLinks) kon zich daar niet in vinden. Volgens haar bestaat er in Europa geen nationaal belang. „Schone lucht, klimaat en milieuproblemen stoppen niet bij landsgrenzen”.
SP’er De Jong toonde zich het felst in zijn afkeer van Europese samenwerking. „Wij komen op voor de eurosceptische Nederlanders die geen superstaat willen.”
Volgens de socialist heeft de neoliberale agenda van Europa meegeholpen aan het ontstaan van de kredietcrisis.
Wel was er sprake van een brede consensus onder de debaters dat de Europese Unie een eventuele verwerping van het Verdrag van Lissabon door de Ierse kiezers niet naast zich neer mag leggen. Vorig jaar stemden de Ieren nog tegen.
De meeste partijen opperden in het geval van een ”Iers nee” verder te werken met het verdrag van Nice, dat in 2000 wel unaniem werd aanvaard.
De Ierse burgers mogen zich dit jaar nog een keer uitspreken over het nieuwe Verdrag van Lissabon, waarin de werkwijze en machtsverhoudingen van de inmiddels 27 lidstaten tellende unie worden geregeld. Van de Camp: „Vier jaar door met Nice zou ik een blamage vinden”.
Volgens de lijsttrekkers moet Europa meer investeren in milieu en energie. „Het wordt tijd voor een green deal”, aldus Sargentini, die benadrukte dat Nederland achterloopt als het gaat over innovatie met groene energie. Van Baalen daarentegen liet een oud VVD-mantra horen; Europa doet er goed aan geld te steken in kernenergie.
Milieu zal het belangrijkste onderwerp worden voor de komende tien jaar, voorspelde Van Dalen. Ook de eurosceptici moeten dit volgens hem onder ogen zien. „De grensoverschrijdende problematiek van milieuproblemen kan alleen op Europees niveau aangepakt worden.”
Het was voor het eerst dat alle lijsttrekkers voor een debat bijeenkwamen. Dit gebeurde voor een gehoor van voormalige ambtenaren uit Brussel in het gebouw van de Eerste Kamer in Den Haag.