Binnenland

Ook Ridderkerk keert zich tegen CO2–opslag

Ook het college van burgemeester en wethouders van Ridderkerk heeft bezwaren tegen het project voor ondergrondse CO2–opslag in de de gemeente Barendrecht. Dit maakt het college volgende week kenbaar aan Gedeputeerde Staten van Zuid–Holland.

ANP
19 March 2009 13:04Gewijzigd op 14 November 2020 07:32
RIDDERKERK - Shell werkt aan een proefproject voor de ondergrondse opslag van kooldioxide in uitgeputte aardgasvelden. Foto ANP
RIDDERKERK - Shell werkt aan een proefproject voor de ondergrondse opslag van kooldioxide in uitgeputte aardgasvelden. Foto ANP

Dat heeft de gemeente donderdag gemeld. Shell werkt in Barendrecht aan een proefproject voor de ondergrondse opslag van kooldioxide in uitgeputte aardgasvelden. Een klein deel van een van de gasvelden, Ziedewij, bevindt zich op Ridderkerks grondgebied. Ook bevindt het vulpunt van die locatie zich op een kilometer afstand van de gemeentegrens. Volgens de gemeente is onvoldoende onderbouwd waarom Barendrecht de meest geschikte locatie is.Deskundigen van Shell zeggen dat de gevaren zijn uit te sluiten. De velden liggen enkele kilometers onder de grond in een afgedichte laag. Kooldioxide is niet giftig, niet explosief en niet brandbaar. „Mocht er toch gas aan de oppervlakte komen, dan waait het vrij snel uit elkaar", aldus Shell.

Het project past in het klimaatbeleid van het kabinet om de hoeveelheid CO2 in de lucht te verminderen. Het zogenoemd afvangen en opslaan van CO2 wordt als een tussenoplossing gezien op weg naar een ‘schone’ energievoorziening.

Minister Cramer neemt pas in juni samen met de gemeente en de provincie een officieel besluit over het voorstel tot opslag van CO2. Zij heeft toegezegd rekening te houden met de protesten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer