Binnenland

Geen rol voor Wijffels in crisisoverleg

Oud-formateur Wijffels ziet voor zichzelf geen rol weggelegd bij het overleg van de coalitiepartijen CDA, PvdA en de ChristenUnie over de aanpak van de recessie. Hij heeft dat zondag geschreven aan fractievoorzitter Halsema van GroenLinks.

ANP
16 March 2009 06:24Gewijzigd op 14 November 2020 07:30
MAARN - Oud-formateur Wijffels ziet voor zichzelf geen rol weggelegd bij het overleg van de coalitiepartijen CDA, PvdA en de ChristenUnie over de aanpak van de recessie. Hij heeft dat zondag geschreven aan fractievoorzitter Halsema van GroenLinks. Foto: A
MAARN - Oud-formateur Wijffels ziet voor zichzelf geen rol weggelegd bij het overleg van de coalitiepartijen CDA, PvdA en de ChristenUnie over de aanpak van de recessie. Hij heeft dat zondag geschreven aan fractievoorzitter Halsema van GroenLinks. Foto: A

Halsema had Wijffels vrijdag in een open brief gevraagd de onderhandelingen in goede banen te leiden. „Hoe bijzonder de huidige situatie ook mag zijn, ik zie niet hoe een buitenstaander zonder bevoegdheden, legitimatie en verantwoordingslijn, in die omstandigheden een rol als door u gesuggereerd zou kunnen spelen”, schrijft Wijffels.Halsema had graag gezien dat Wijffels tijdelijk de leiding van het crisisberaad zou overnemen van premier Balkenende. Ze is bang dat er anders een modderig compromis uitkomt dat wellicht de coalitie door de crisis sleept, maar de samenleving niet.

Wijffels deelt de bezorgdheid van Halsema en vele anderen over de situatie waarin Nederland als gevolg van de wereldwijde financieel-economische en ecologische crisis verkeert. Ook is hij het met haar eens dat er dringend maatregelen nodig zijn „die op een slimme manier de lange en de korte termijn met elkaar verbinden”.

Maar dat gebeurt halverwege de lopende kabinetsperiode en dat is volgens Wijffels staatsrechtelijk wezenlijk anders dan ruim twee jaar geleden, toen hij als formateur optrad.

Het is nu „de uitsluitende verantwoordelijkheid van de leden van het kabinet om met een in de huidige situatie passend pakket beleidsmaatregelen te komen”, stelt hij. „Zoals het aan de leiders van het kabinet, premier en vice-premiers, is om leiding te geven aan het proces dat daartoe moet leiden”, voegt hij eraan toe.

De coalitiepartijen CDA, PvdA en ChristenUnie praten maandag weer verder over een pakket maatregelen om de recessie te bestrijden. In het afgelopen weekeinde kwamen ze er samen nog niet uit, maar werd in eigen kring wel doorgewerkt aan plannen voor een gezamenlijke aanpak.

De onderhandelaars van de regeringspartijen treffen elkaar maandag waarschijnlijk aan het einde van de middag in het Catshuis in Den Haag. Ze schortten hun overleg vorige week in de nacht van donderdag op vrijdag op. De onderhandelingen waren eerder die week in een impasse geraakt.

Nadat premier Balkenende afzonderlijk met de onderhandelaars had gesproken, kwam er een nieuw stuk op tafel te liggen waarin geprobeerd werd de verschillende standpunten bij elkaar te brengen. De PvdA wil eerst via investeringen de economie stimuleren en pas later ingrijpen. Het CDA daarentegen weigert de komende jaren lijdzaam toe te zien hoe de schulden van de overheid verder oplopen en wil daarom nu bezuinigen. De ChristenUnie wil eerst investeren en vanaf 2011 pas bezuinigen.

Inmiddels ligt er ook een voorstel op tafel om een wettelijk pad uit te stippelen voor het verlagen van de staatsschuld.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer