Palestijnse verkiezingen uitgesteld
Het Palestijnse kabinet heeft zondag besloten tot uitstel van de verkiezingen die voor 20 januari gepland stonden.
Het kabinet nam een aanbeveling van een commissie over dat de Israëlische bezetting van steden op de Westoever minstens drie maanden opgeheven moet zijn voordat er verkiezingen gehouden kunnen worden. Het Israëlische leger maakt nog geen aanstalten te vertrekken.
Israël en de Verenigde Staten hadden op de verkiezingen aangedrongen als onderdeel van hervormingen van de Palestijnse Autoriteit, die tot doel hadden Yasser Arafat op een zijspoor te zetten. Het Israëlische leger heeft de belangrijkste Palestijnse steden op de Westoever afgelopen zomer bezet na een reeks Palestijnse zelfmoordaanslagen in Israël. Een woordvoerder van het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken zei dat Israël zich graag terug zal trekken als er van Palestijnse zijde een „serieuze poging” wordt gedaan een eind te maken aan terreur.
De woordvoerder voegde eraan toe dat Arafat een excuus heeft gezocht om de verkiezingen uit te stellen. „Hij vermijdt daarmee dat er democratische hervormingen doorgevoerd zullen worden.”
In de Gazastrook hebben Israëlische militairen zondag de woning vernield van een Palestijn die betrokken zou zijn geweest bij de voorbereiding van de moord op een rabbijn die vrijdag werd doodgeschoten toen hij onderweg was naar een Joodse nederzetting. Het leger heeft na de schietpartij extra controleposten ingericht op de hoofdwegen die het noorden en zuiden van de Gazastrook verbinden, zodat Palestijnen zich nog moeilijker kunnen verplaatsen.
Zaterdag overleed in de Gazastrook een Palestijns meisje van 11 dat op weg van school naar huis door een Israëlische kogel was geraakt. De Israëlische legerradio meldde dat soldaten die de nederzetting Morag, even ten noorden van Rafah, bewaakten het vuur hadden geopend nadat een handgranaat naar hen was gegooid. Zaterdagavond schoten militairen een Palestijn dood die in Morag probeerde te infiltreren.
Het bureau van premier Ariel Sharon maakte zondag bekend dat agenten van de veiligheidsdienst Shin Bet vorige maand een Palestijn uit de Gazastrook hebben aangehouden die werkte voor de Libanese radicale organisatie Hezbollah. Ahmed Awouteh zou wapenonderricht hebben gegeven aan leden van de militante Hamas-beweging en informatie over Israëlische troepenverplaatsingen hebben doorgebeld aan een contactpersoon in Libanon.
De Israëlische minister van Binnenlandse Zaken, Eli Yashi, heeft zondag de Arabische krant Sawt Al Haq Wal Hurrieh een verschijningsverbod opgelegd wegens ondersteuning van terrorisme. Het weekblad, dat wordt uitgegeven door de radicale tak van de Israëlische Arabische Islamitische Beweging, heeft vijftien dagen de tijd om tegen de maatregel in beroep te gaan.
Sawt Al Haq Wal Hurrieh, dat De Stem van Vrijheid en Rechtvaardigheid betekent, geeft doorgaans de zienswijze van de radicale Hamas-beweging weer, die de afgelopen twee jaar tientallen zelfmoordbomaanslagen tegen Israëliërs heeft opgeëist. Hoofdredacteur Tawfiq Jabbarin verwierp de aantijging van opruiing: „Wij doen verslag van wat er op de Arabisch-Israëlische straat en in de Palestijnse gebieden gebeurt.”
De krant wordt volgens Jabbarin wekelijks door meer dan 100.000 mensen gelezen. Arabieren maken ongeveer eenzesde deel uit van de Israëlische bevolking van 6,5 miljoen en een deel van hen is onder invloed van het geweld van de afgelopen twee jaar geradicaliseerd. Bij rellen in oktober 2000, kort nadat de huidige intifada uitbrak, werden dertien Israëlische Arabieren door de Israëlische politie gedood.