Binnenland

„Goede moeders” zijn tegen het HPV-vaccin

Anonieme folderaars proberen op het laatste moment meisjes die een HPV-vaccin komen halen, over te halen rechtsomkeert te maken. Soms lukt dat, tot verdriet van de GGD.

Jacob Hoekman
12 March 2009 11:33Gewijzigd op 14 November 2020 07:29

Ahoy, Rotterdam, woensdagmorgen. Aanvankelijk loopt het storm met tienermeisjes die hun prik tegen baarmoederhalskanker –het HPV-virus– komen halen. „We gaan het landelijk gemiddelde van 60 procent zeker halen”, zegt Paulien Tanja van de GGD Rotterdam-Rijnmond aan het eind van de ochtend nog opgewekt. „Tot nu toe hebben we in onze regio gemiddeld 75 procent gehaald.”Agressieve folderaars tégen de vaccinatie kunnen echter roet in het eten gooien. Dat gebeurde al in Deventer, Naaldwijk en Hoek van Holland, waar de meisjes die een prik kwamen halen werden aangesproken en op de gevaren en onzekerheden van het vaccin werden gewezen. Ook werden de moeders aangesproken, „en dat gebeurde vrij agressief”, weet Tanja. „In Hoek van Holland deelden vier mannen vorige week flyers uit. Dat ging op de manier van: Bent u wel een goede moeder als u uw kind laat vaccineren? Daarbij werd op emoties ingespeeld.”

En met succes: diverse mensen maakten rechtsomkeert. Tanja: „Mocht er een beetje twijfel zijn bij een meisje of haar ouders, dan vindt zo’n benaderingswijze een vruchtbare voedingsbodem.”

De folderaars kondigden deze week aan ook in Ahoy aanwezig te zullen zijn. De GGD treft maatregelen: in de Ahoyhallen is naar aanleiding van de incidenten in Hoek van Holland een speciale informatiekraam ingericht. „Als we zien dat folderaars een meisje aanspreken, zullen we direct actie ondernemen en haar doorverwijzen naar onze kraam”, zegt Tanja.

In de folders wordt zowel verwezen naar de Nederlandse Vereniging Kritisch Prikken (NVKP) als naar de website kidsfeeling.nl. Voorzitter Hester Visser van de NVKP reageert geprikkeld als ze met de acties in verband wordt gebracht. „Wij houden ons verre van zulke agressieve activiteiten.”

Ook de redactie van KidsFeeling distantieert zich volledig „van welke agressieve methode dan ook.” De flyers zijn een „particulier initiatief”, zegt woordvoerster Marlies Geers, maar onduidelijk blijft wie de particulier in kwestie dan is. „Het is ons niet bekend wie de flyers verspreidt.”

De argumenten in de folders zijn wel ontleend aan de NVKP en KidsFeeling: de gevolgen van de prik zijn nog onvoldoende in kaart gebracht, over bijwerkingen bestaat onzekerheid en de duur van bescherming is nog nooit vastgesteld omdat het middel nog maar kort op de markt is.

Een extra argument kan zijn dat de kans op het HPV-virus voor vrouwen met een monogame levensstijl veel kleiner is. „De kans op infectie met HPV is heel laag voor mensen met een monogame relatie”, zei emeritus hoogleraar prof. dr. J. van der Noorda vorig jaar al in deze krant. Vorige week sloot het hoofd pathologie van Erasmus MC/Daniel den Hoed, W. Oosterhuis, zich daarbij aan.

Toch gebruikt de NVKP noch KidsFeeling dat argument. De medici van de GGD in Rotterdam-Rijnmond erkennen wél het belang van één vaste partner. Tanja: „Als beide partners volledig monogaam leven, kun je er vanuit gaan dat je het virus niet krijgt. Maar dat betekent dus géén stiekeme vriendjes, ook niet één.”

Maar in Ahoy komen daar weinig vragen over. Sowieso blijft het rustig bij de speciaal ingerichte informatiestand. De anonieme folderaars hebben het laten afweten. Ze waren ook niet nodig, blijkt aan het eind van de middag. De opkomst is geen 75 procent, en zelfs geen 60, maar een schamele 35 procent. Tanja van de GGD is hevig teleurgesteld. „Wij snappen er ook niets van. Kennelijk doet de geruchtenstroom toch meer dan we dachten.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer