Parijs keert volledig terug in NAVO
De Verenigde Staten zijn opgetogen over de volledige terugkeer van Frankrijk in de NAVO. Dat heeft een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Defensie woensdag gezegd.
De zegsman stelde dat de Amerikanen uitkijken naar een nog nauwere samenwerking met Frankrijk in de komende decennia. Hij wees erop dat de Franse militairen al veel goed werk in Afghanistan doen.De Franse president Nicolas Sarkozy zei woensdag dat Frankrijk zal terugkeren binnen de militaire commandostructuur van de NAVO. Volgens hem is deze stap in het belang van Frankrijk en van Europa.
De regering ontkende bij monde van haar belangrijkste woordvoerders dat toetreding de onafhankelijkheid van Frankrijk in gevaar brengt. Frankrijk trok zich in 1966 onder president Charles de Gaulle uit de militaire vleugel van het bondgenootschap terug, waarna alle NAVO-troepen het land moesten verlaten.
President Nicolas Sarkozy zei op een conferentie over de toekomst van Frankrijk, de Europese defensie en de NAVO dat het „tijdstip is gekomen” om het besluit van 43 jaar geleden ongedaan te maken.
De president merkte op dat „de onafhankelijkheid niet in het geding is” en dat Frankrijk volledige controle behoudt over zijn kernwapenarsenaal. Hij beklemtoonde dat nieuwe dreigingen grotere internationale samenwerking op defensief gebied noodzakelijk maken
De Franse minister van Defensie, Hervé Morin, zei dat het trans-Atlantische partnerschap vernieuwd moet worden op basis van een opener Amerika en een sterker Europa. Minister van Buitenlandse Zaken Bernard Kouchner benadrukte dat Frankrijk ook bij lidmaatschap van de militaire vleugel zijn lot volledig in eigen handen houdt.
De volledige terugkeer van Frankrijk in de NAVO werd al langer verwacht. Sarkozy zinspeelde er vorig jaar al op. De verwachting is dat Sarkozy voorafgaand aan een topconferentie van de NAVO op 3 en 4 april in Straatsburg formeel om lidmaatschap van de militaire vleugel zal verzoeken. Secretaris-generaal van de NAVO De Hoop Scheffer heeft al laten weten dat de NAVO hernieuwde toetreding zou toejuichen.
De Franse oppositie is weinig ingenomen met de ontwikkeling. Sarkozy heeft formeel geen toestemming van het parlement nodig, maar volgende week wordt wel een motie van wantrouwen over de kwestie ingediend. De leider van de Parti Socialiste, Martine Aubry, zei woensdag dat „niets” de haast van Sarkozy rechtvaardigt.
De Amerikaanse president Barack Obama heeft de Nederlander Ivo Daalder uitgekozen als permanente vertegenwoordiger van de Verenigde Staten bij de NAVO. Dat heeft het Witte Huis woensdag bekendgemaakt.
De uit Den Haag afkomstige Daalder heeft in de VS furore gemaakt bij Brookings Institution, een onafhankelijke denktank in Washington. Hij is adviseur van Obama. Eerder werkte hij voor de regering van president Bill Clinton.
Verder maakte het Witte Huis bekend dat luitenant-generaal Karl Eikenberry de nieuwe Amerikaanse ambassadeur in Afghanistan wordt. Diplomaat Christopher Hill wordt in Irak ambassadeur van de VS.