Politiek

Lekker weg in eigen land

Lekker weg in eigen land

Redactie: Gerard Vroegindeweij, bijdragen: Marcel ten Broeke, Kees de Groot, Jan Mark ten Hove.
9 March 2009 11:36Gewijzigd op 14 November 2020 07:27

Waar waren ze toch in de afgelopen maanden: de bewindslieden van het ministerie van Economische Zaken? Terwijl minister Bos van Financiën de show stal door bank na bank te redden, bleef het angstvallig stil vanuit het departement aan de Haagse Bezuidenhoutseweg.Tot vorige week. Plots stelde minister Van der Hoeven op dwingende toon dat het hoog tijd wordt dat banken weer geld gaan uitlenen en staatssecretaris Heemskerk lanceerde een nóg opvallender idee.

Hij riep burgers ertoe op de zomer dit jaar massaal in eigen land te vieren. Dus niets geen Spaanse zon of genieten van ”du pain, di vin et du Boursin”: in eigen land is voldoende te zien en te beleven, vindt Heemskerk. De Nederlandse economie zou er bovendien een zetje van in de juiste richting kunnen krijgen.

Dat is opmerkelijke taal. Normaliter zijn bewindsleiden van Economische Zaken niet zo happig op protectionistische retoriek. De open Nederlandse economie is nu eenmaal gebaat bij een florerende internationale handel. Van protectionisme was nu echter geen sprake, vond Heemskerk zelf. Veel meer van „patrottisme.”

De NOS peilde al snel na Heemskerks uitspraken de vakantieplannen van zijn collega-bewindslieden. Daaruit bleek dat vicepremier Bos de economie dit jaar geen steek verder helpt: hij blijft deze zomer hoogstwaarschijnlijk thuis. De andere vicepremier, Rouvoet, had de tip van Heemskerk helemaal niet nodig: hij gaat al jaren lekker weg in eigen land.

Minister Donner moest echter met de billen bloot. Zijn reis naar Italië is al lang en breed geboekt en hij voelt niet de minste neiging die trip te annuleren. Schuldig voelt hij zich hierover niet. Althans, niet meer dan anders. Donner: „Als goed calvinist voel ik mij schuldig bij alles wat ik doe.”

MtB

Koe uit Minsk

In perscentrum Nieuwspoort presenteerde oud-VVD-leider Zalm vorige week zijn politieke memoires. In het tv-programma Pauw en Witteman vertelde Zalm dat hij zijn autobiografie ”De koe uit Minsk” wilde noemen, in plaats van de huidige, meer zakelijke titel, ”De romantische boekhouder.” Daar zit een verhaal achter.

Tijdens een diner met zijn Israëlische collega Benjamin Netanyahu en diens echtgenote probeerde Zalm de sfeer te verhogen door een pikante Joodse grap te vertellen.

Deze grap gaat als volgt: een arme Joodse boer in Wit-Rusland heeft een koe. Als het kalveren keer op keer mislukt, gaat de man ten einde raad naar de rabbi voor advies. Deze zegt: „Heb je die koe soms gekocht op de markt in Minsk?” „Ja”, zegt de boer. „Maar hoe weet u dat?” De rabbi antwoordt: „Mijn vrouw komt uit Minsk.”

Het echtpaar Netanyahu kon de grap echter niet waarderen. Toen het verwachte lachsalvo achterwege bleef, antwoordde de Israëlische bewindsman: „Mijn vrouw komt ook uit Minsk.” Vervolgens viel er een pijnlijke stilte.

De reactie van Zalm laat zich raden. „Ik kon wel door de grond zakken, bloosde en maakte allerlei verontschuldigingen. Er werd me verzekerd dat er niks aan de hand was, maar ik voelde me toch gegeneerd.”

Een pientere ambtenaar aan wie Zalm het gebeuren voorlegt, gaat het internet op om te googelen waar de vrouw van Netanyahu is geboren. Zijn antwoord is onthutsend: „Netanyahu heeft je voor de gek gehouden, zijn vrouw komt helemaal niet uit Wit-Rusland.”

Zo leerde Zalm proefondervindelijk de betekenis van het aloude spreekwoord: Wie kaatst, kan de bal verwachten.

JMtH

Tussenstop

Geen Kamercommissie haalt zo vaak deze rubriek als de vaste Kamercommissie voor buitenlandse zaken. De commissie kwam vorig jaar in het nieuws omdat het reisbudget op was. De parlementariërs vroegen –en kregen– extra geld om toch naar Saudi-Arabië te kunnen vliegen.

Voor een reis naar de Molukken vroeg de commissie ook om extra geld, maar Kamervoorzitter Verbeet hield toen wel de hand op de knip.

Verbeet heeft nu bepaald dat de commissie niet buiten het reces op reis mag. De commissie wilde tijdens dagen dat de Kamer vergadert naar Georgië op werkbezoek, omdat drie leden in het meireces niet mee kunnen.

De Kamervoorzitter wil daarvoor echter geen uitzondering maken, kreeg commissievoorzitter Ormel donderdag te horen.

Die reageerde teleurgesteld. Een tikje verongelijkt wees hij er op dat Verbeet zelf wel tijdens Kamerdagen naar Afghanistan is geweest en dat de defensiecommissie ook buiten het reces een reis heeft gemaakt.

ChristenUnie-Kamerlid Voordewind begrijpt Verbeet ook niet: „Het is bizar dat de commissie Buitenlandse Zaken zelfs niet een Kamerdag mag laten schieten om op werkbezoek te gaan. Dit is werk van de commissie. Het zijn geen snoepreisjes.”

Er rest de Kamercommissie voor buitenlandse zaken maar één oplossing: zich tijdelijk omdopen tot commissie voor defensie en naar Afghanistan reizen. Via Georgië natuurlijk. Aangezien dat land ook troepen levert aan de missie in Afghanistan, zal de Kamervoorzitter absoluut begrip kunnen opbrengen voor die tussenstop…

KdG

Agenda

De Tweede Kamer houdt morgenmiddag opnieuw een debat over de weigering van de Britse autoriteiten om PVV-leider Wilders toe te laten tot het Verenigd Koninkrijk. Voor woensdag staan er onder meer spoeddebatten gepland over de Noord/Zuidlijn in Amsterdam en over de overname van Nuon en Essent. Donderdag debatteert de Kamer over beperking van ontslagvergoedingen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer