Ter Horst twijfelt over nut loonmatiging overheid
Minister Ter Horst (Binnenlandse Zaken) betwijfelt of bij de aanpak van de recessie loonmatiging „de meest voor de hand liggende maatregel is, zeker bij de overheid".
Bij BNR Nieuwsradio wees Ter Horst er donderdag op dat loonmatiging weliswaar geld oplevert, maar ook belastinginkomsten scheelt. Als minister is Ter Horst verantwoordelijk voor de ambtenarensalarissen.Minister Donner (Sociale Zaken) heeft vorige week de vakbeweging gevraagd de lonen te bevriezen. De CDA–bewindsman reageerde donderdag na de ministerraad onaangenaam verrast op de uitspraken van Ter Horst. Hij wees erop dat ook premier Balkenende en vicepremier Bos loonmatiging bepleit hebben. „Het is niet verstandig om nu te roepen ’iedereen wel, maar ik niet”’, aldus Donner.
Maar volgens Ter Horst moet er wel heel veel gebeuren, eer zij wil ingrijpen in bestaande loonafspraken. Vorig jaar botste de PvdA–minister nog flink met politiebonden over de af te sluiten cao. In de politie–cao zijn loonsverhogingen afgesproken van 3,3 procent dit jaar en 3,25 volgend jaar. Rijksambtenaren krijgen volgens lopende afspraken in 2009 3,4 procent meer loon en in 2010 2,9 procent.
Donner stelde dat is afgesproken dat iedereen open de discussie aangaat over de te nemen maatregelen met de economische crisis. Volgens hem moet het kabinet nu niet met verschillende standpunten naar buiten komen. Bovendien zou volgens de minister uit overleg met werkgevers en vakbonden blijken dat sociale partners willen praten over een beperkte loonstijging op inflatieniveau. De verwachte inflatie voor 2010 bedraagt 1 procent. Daar past volgens Donner geen 3 procent voor ambtenaren bij. Maar Ter Horst wil dat een aparte arbeidsmarktanalyse wordt gemaakt voor de markt en voor de overheid.