Binnenland

Honderden banen verdwijnen bij roc’s

Regionale opleidingencentra (roc’s) schrappen dit jaar honderden arbeidsplaatsen door het wegvallen van overheidsgeld.

Onderwijsredactie
5 March 2009 09:55Gewijzigd op 14 November 2020 07:26
AMSTERDAM – Regionale opleidingencentra (roc’s) schrappen dit jaar honderden arbeidsplaatsen door het wegvallen van overheidsgeld. Foto ANP
AMSTERDAM – Regionale opleidingencentra (roc’s) schrappen dit jaar honderden arbeidsplaatsen door het wegvallen van overheidsgeld. Foto ANP

Alleen al bij het ROC van Amsterdam en het ROC Midden Nederland verdwijnen er in totaal meer dan 300 voltijdsbanen. Dat maakten de twee instellingen woensdag bekend.Eerder werd al duidelijk dat ROC Aventus wegens een groot begrotingstekort bijna veertig banen schrapt. De drie roc’s stellen dat ze moeten saneren omdat ze minder geld krijgen voor bijvoorbeeld vernieuwing.

Bij ROC Midden Nederland staan 170 banen op de tocht. Behalve door het wegvallen van tijdelijk geld van de overheid moet de school voor middelbaar beroepsonderwijs ook de broekriem aanhalen omdat er te veel externe krachten waren ingehuurd. Volgens een woordvoerster van ROC Midden Nederland denkt de instelling dat de banenvermindering zonder gedwongen ontslagen kan worden doorgevoerd.

Het ROC van Amsterdam is zo ver nog niet. De instelling probeert wel de arbeidsplaatsen van leraren zo veel mogelijk te ontzien. In een interne brief schrijft bestuursvoorzitter E. de Jaeger: „Financieel gezien heeft het ROC van Amsterdam een uiterst moeilijk jaar. De reden kennen we: Er komt 9 miljoen minder aan inkomsten uit Den Haag voor 2009 en de volgende jaren.”

De instelling wil daarom stoppen met de praktijkopleidingen, schrapt tientallen banen bij twee werkmaatschappijen en zal daarbij nog eens ongeveer 120 voltijdbanen laten vervallen.

Het zogeheten FES-geld uit de aardgasbaten betekent de grootste klap voor de roc’s. Vorig jaar ging er nog 73 miljoen euro uit dit fonds naar de scholen. Voor dit jaar is deze tijdelijke bijdrage gestopt. Eerder liet staatssecretaris Van Bijsterveldt van Onderwijs weten dat de scholen zelf verantwoordelijk zijn voor hun bedrijfsvoering.

Van Bijsterveldt sprak zich woensdag ook uit over het dreigende tekort aan stageplaatsen. Zij is van mening dat het kabinet, de werkgevers en de vakbonden dit probleem gezamenlijk moeten aanpakken.

Volgens Colo, de organisatie die de stages regelt, dreigt bij het begin van het nieuwe schooljaar een tekort van 150.000 stageplekken voor studenten in het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) als gevolg van de economische malaise.

In de Tweede Kamer willen PvdA en SP dat Van Bijsterveldt bekijkt of bedrijven een vergoeding kunnen krijgen als zij een stageplaats aanbieden.

De VO-raad, sectororganisatie voor het voortgezet onderwijs, stuurde woensdag een brief aan minister Donner (Sociale Zaken) en staatssecretaris Van Bijsterveldt met daarin de oproep om te investeren in hoger opgeleiden die hun baan verliezen door de economische crisis door hen in te zetten in het voortgezet onderwijs.

De VO-raad stelt voor het aantal opleidingsscholen van dertig in 2009 uit te breiden naar honderd in 2010. Dat leidt in 2015 tot 20.000 extra docenten. Naar verwachting zijn in dat jaar 62.400 nieuwe docenten nodig.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer