Meeste Nederlanders eten met kerst thuis
De meeste Nederlanders eten zowel eerste als tweede kerstdag thuis. Op eerste kerstdag is dat zes op de tien, op tweede kerstdag iets meer dan de helft.
Dat blijkt uit woensdag gepubliceerd onderzoek in opdracht van het Centraal Bureau Levensmiddelen (CBL), de koepel van supermarkten. Ongeveer de helft van hen die thuis eten verwacht ook gasten, gemiddeld vier.
De supermarkten gaan uit van topdrukte voor het doen van de kerstinkopen. Waar een gangbare week een omzet van 460 miljoen euro oplevert, groeit die in de kerstweek naar 600 miljoen. Per persoon verwacht men ongeveer het dubbele bedrag per maaltijd uit te geven.
Bijna ieder bereidt de kerstmaaltijd thuis. De supermarkt is daarbij vaak de inspiratiebron. Ongeveer eenderde doet zijn inspiratie op uit folders en krantjes van de super. Het komt maar zelden voor dat met kerst maaltijden worden thuisbezorgd of gehaald.
Het bereiden van de kerstmaaltijd kost meer tijd en aandacht dan normaal. Zeven van de tien ’koks’ staan veel langer in de keuken, bijna de helft langer dan anderhalf uur. De gemiddelde kooktijd wordt 65 minuten. In een kwart van de gevallen kookt iemand anders dan degene die het doordeweeks doet.