Driestar sluit akkoord met noordelijke scholen
Hogeschool Driestar educatief en de reformatorische scholen in het noorden van het land gaan nauwer samenwerken. Daarmee proberen ze de personeelsvoorziening van de scholen in deze regio veilig te stellen.
Driestardirectielid drs. B. Kalkman heeft dat vrijdag bevestigd. Aanleiding voor de samenwerkingsovereenkomst die komende maandag wordt ondertekend, is „dat het aantal leerkrachten dat wordt opgeleid vanuit de reformatorische identiteit afneemt, waarmee de personeelsvoorziening onder druk komt te staan.” De basisscholen in deze regio kregen steeds vaker te maken met sollicitanten „die een opleiding hebben doorlopen die minder aansluit op de eigenheid van reformatorische basisscholen.”„Vaak is het een pragmatische keuze”, zegt Kalkman. „De Gereformeerde Hogeschool in Zwolle is ook een goede school en voor de leerlingen uit het noorden dichterbij. Als een broer of zus daar een verpleegkundige of andere opleiding volgt, denken leerlingen: Waarom zou ik daar niet naar de pabo gaan? Driestar educatief leidt leerkrachten echter op vanuit het reformatorische gedachtegoed. Daarom slaan we de handen ineen: de Pieter Zandt Scholengemeenschap en het Hoornbeeck College bevorderen dat leerlingen om inhoudelijke in plaats van pragmatische redenen voor een pabo kiezen, terwijl de basisscholen en Driestar educatief zorgen dat de jongeren een deel van de opleiding in hun eigen regio kunnen volgen. Wij leiden daarom een aantal leerkrachten op tot veldopleider. Op den duur zal een aantal basisscholen uitgroeien tot opleidingsschool.”
Inmiddels is de Driestar twee jaar bezig met extra wervingsactiviteiten in de noordelijke regio. „Deze overeenkomst is een nieuwe stap. We houden regionale voorlichtingsdagen en laten een bus rijden om examenkandidaten met onze hogeschool te laten kennismaken. De eerste vruchten werpen zich inmiddels al af.”