CNV vindt looneis van 2,5 procent te hoog
De vakcentrale CNV vindt de maximale looneis van 2,5 procent voor 2003 „eigenlijk” te hoog, gezien de slechte economische vooruitzichten van het Centraal Planbureau (CPB) voor de komende jaren.
„We mogen blij zijn dat we het plafond van 2,5 procent met werkgevers hebben kunnen vastleggen, maar eigenlijk is het aan de hoge kant”, aldus CNV-voorzitter D. Terpstra dinsdag. „Als we in 2003 gemiddeld op een loonstijging uitkomen van 2,5 procent, vind ik dat te veel. We behoren in de loonontwikkeling al tot de top van Europa. De vakbonden moeten dan ook niet op de automatische piloot op die 2,5 procent aansturen.”
Volgens Terpstra staan nu echt alle seinen op rood. Hij gaat de elf CNV-bonden daarom adviseren de signalen tijdens CAO-onderhandelingen buitengewoon serieus te nemen. De vakcentrale pleit er bovendien voor dat volgend jaar meer wordt gewerkt met eenmalige loonsverhogingen in plaats van de gebruikelijke structurele.
De CNV-voorman vreest dat een nieuw kabinet volgend jaar „de broekriem alleen maar verder zal aantrekken”, om de begroting zoveel mogelijk op orde te krijgen. Een gevolg zou kunnen zijn dat het advies van werkgevers- en werknemersorganisaties in de Sociaal-Economische Raad (SER) over de herziening van het WAO-stelsel in de prullenbak zal verdwijnen.
De ondernemers hebben inmiddels aangegeven ook in 2003 „scherpe” afspraken te willen maken met vakbonden om de loonkosten in de hand te houden. MKB-secretaris J. Rats van Economische Zaken waarschuwt dat zonder afspraken en bij het uitblijven van actief overheidsbeleid 150.000 werknemers in het midden- en kleinbedrijf hun baan dreigen te verliezen.
Ondernemersvereniging VNO-NCW en de organisatie voor middelgrote en kleine bedrijven MKB-Nederland stelden dinsdag dat de overheid de handschoen moet oppakken en actiever de economie moet gaan stimuleren. VNO-NCW wil snel samen met een nieuwe kabinet om tafel om een zogenoemde ”groeiagenda” te bespreken.