Buitenland

Staking in Venezuela schaadt olie-industrie

De Venezolaanse oppositie heeft er dinsdag opnieuw op gewezen dat haar zestien dagen oude staking tegen president Hugo Chávez uiterst schadelijk is voor de gasleveranties en olie-inkomsten van Venezuela, normaliter het op vier na grootste exportland van olie op de wereld.

Buitenlandredactie
18 December 2002 08:57Gewijzigd op 14 November 2020 00:01
CARACAS - Aanhangers van de Venezolaanse president Hugo Chávez ontvouwden dinsdag een enorme nationale vlag tijdens de viering van de172e geboortedag van de Zuid-Amerikaanse bevrijdingsheld Simón Bolívar. In Venezuela ging woensdag de zeventiende stakin
CARACAS - Aanhangers van de Venezolaanse president Hugo Chávez ontvouwden dinsdag een enorme nationale vlag tijdens de viering van de172e geboortedag van de Zuid-Amerikaanse bevrijdingsheld Simón Bolívar. In Venezuela ging woensdag de zeventiende stakin

De dreiging voor het binnenlandse vervoer en het dagelijkse verlies van ongeveer 50 miljoen dollar aan inkomsten uit de export vormen het grootste gevaar voor Chávez, die zonder veel resultaat militairen naar olie-installaties heeft gestuurd waar wordt gestaakt.

Een adviseur van het Venezolaanse oliebedrijf Petroléos de Venezuela SA (PDVSA), Gonzalo Feijoo, zei dat het algemene gevoel onder de stakers is „te staken totdat Chávez aftreedt.” Stakingsleiders hebben opgeroepen tot vervroegde verkiezingen en nieuwe actie, waaronder een mars naar het presidentiële paleis. Duizenden demonstranten gingen dinsdag in Caracas weer de straat op om te eisen dat de Venezolaanse president Hugo Chávez aftreedt. Het leger was aanwezig om te zorgen dat de betogers niet in de buurt van het presidentiële paleis konden komen.

Chávez houdt staande dat hij op grond van de grondwet pas halverwege zijn termijn, volgend jaar augustus, een referendum mag uitschrijven. Hij blijft zich verzetten tegen de roep om begin 2003 verkiezingen uit te schrijven.

De staking heeft de Venezolaanse olieproductie van bijna 3 miljoen vaten per dag nagenoeg stilgelegd en op de oliemarkten de prijs van ruwe olie opgedreven tot boven de 30 dollar per vat.

Een van de grootste olieraffinaderijen van de wereld, Refineria Isla op Curaçao, stopte dinsdag als gevolg van de staking in Venezuela met de productie van benzine, smeerolie, vliegtuigbrandstof, propaangas en andere producten voor de Verenigde Staten en het Caraïbische gebied. De raffinaderij wordt geëxploiteerd door PDVSA.

Volgens minister-president Etienne Ys van de Antillen kan dit op termijn ernstige gevolgen hebben voor Curaçao.

Door de stakingen in Venezuela ligt de aanvoer van ruwe olie uit dat land al bijna twee weken stil. Mede hierdoor is er geen export van brandstofproducten vanuit Curaçao naar de regio.

Sinds dinsdag draait de raffinaderij nog op halve kracht en de verwachting is dat vanaf donderdag het productieproces grotendeels stilligt. Dat is noodzakelijk omdat de opslagtanks dan vrijwel vol zijn. „Door het stilleggen van de raffinaderij nemen de activiteiten in de haven af en daardoor de werkgelegenheid voor de havenarbeiders en natuurlijk de inkomsten”, zei Ys. „Ditzelfde geldt voor de raffinaderij zelf. De gevolgen worden over het hele eiland voelbaar. We moeten het voorlopig even aanzien, maar zeker is dat het ons geld gaat kosten.”

In Venezuela zelf zijn twee van de grootste olieraffinaderijen stilgelegd. Hoge functionarissen van PDVSA hebben zich bij de stakers aangesloten en gezegd de productie stil te leggen totdat Chávez aftreedt of vervroegde verkiezingen uitschrijft. De dertien vaartuigen tellende tankervloot van Venezuela ligt voor anker en de stakende bemanningsleden weigeren de lading te lossen. Buitenlandse kapiteins weigeren in Venezuela te werken omdat het daar te onveilig zou zijn. Verzekeringsbedrijven weigeren transporten van en naar Venezuela te dekken.

Chávez zei zondag dat zijn regering zou zorgen voor benzine en legde beslag op trucks van particulieren om de bevoorrading weer op gang te brengen. Dat maakte echter geen einde aan hamsterpraktijken en aan de kilometerslange rijen voor benzinepompen, aangezien PDVSA-directeuren waarschuwden dat er binnen enkele dagen geen benzine meer te krijgen zal zijn. De transportproblemen hebben ondertussen geleid tot tekorten aan essentiële voedingswaren. Colombia zei dinsdag dat Venezuela om voedselhulp had verzocht.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer